Kruh z vinskim kamnom oz. kruh brez kvasa


Nekateri pač ne smejo jesti kvasa, nekaterim pač povzroča težave. Lahko si pomagamo z vinskim kamnom, pecilnim praškom ali sodo bikarbono. Kruh z vinskim kamnom je bolj obstojen, priprava pa vzame manj časa, ker ga ne vzhajamo tako kot kvašenega. Je tudi nek recept z dodatkom jogurta, vendar menim, da le ta ni potreben.
  • 500 g porine (ali katere druge polnovredne) moke (ali 400g moke in 100g drobljenih ovsenih kosmičev)
  • 0,50 l mineralne vode (ali pa 0,25 l mineralne vode in 0,25 l sojinega mleka)
  • 1 vrečka praška iz vinskega kamna (17 g)
  • 3 žlici oljčnega olja
  • 1 žlica soli (jaz dam raje manj :))
Priprava:
Pečico segrejemo na 200 °C.
V posodi najprej zmešamo suhe sestavine, nato prilijemo mineralno vodo in oljčno olje. Vse skupaj dobro premešamo, da postane struktura gosta, a vseeno rahlo tekoča.

Zmes prelijemo v pekač z robom (najbolje so oni pekači, ki so npr za te marmorne kolače ali kaj podobnega, podolgovati) in postavimo v razgreto pečico za 1 uro, pri čemer zadnjih 20 minut peke znižamo temperaturo na 180 °C.

Kruh je bolj gost, ni tako rahel kot navadni kruh. Super ideja pa je pri tem kruhu dodajanje raznih zelišč - rožmarin, timijan, šetraj, ali dodate drobljena bučna semena, sezam, laneno seme ...



Dober tek!

 

Komentarji

  1. Pozdravljena, Minci!
    Moram pohvaliti tvoj blog!
    Zanimiv in priročen 😊.
    Imela pa bi eno vprašanje za tale recept za kruh.Bi bilo kaj narobe če bi uporabila brezglutensko moko? Misliš, da bi uspelo?
    Hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljeni,
      Najlepša hvala za vzpodbudne besede :) Po tem kar se je zgodilo pridejo zelo prav, namreč ugrabili so Facebook stran Minci kuha. Mislim si morate misliti. Kakšni biseri ;:) Bom ustvarila še eno, že zaradi hitrejše komunikacije.

      Torej, da seveda lahko narediti iz brezglutenske moke. Morda morate le malo gledat pri tekočini, sucer pa bi moral uspeti. se pa bolj vlije. Priporočam moko Schar mix B.

      Vam pa toplo priporočam kruh po teh priporočilih s strani bloga Pogumna punca. Ona peče s 100% koruzno, 100% ajdovo.
      Vam povem, noro lepi hlebci. Sama nisem še nikdar uspela peči s kvasno vodo: https://pogumnapunca.blogspot.com/2019/03/kruhozitje-peka-s-kvasno-vodo.html. vendar več kot očitno uspeva božansko.
      Pa tudi sam blog je čudovit uin navdihujoč.

      Še enkrat najlepša hvala za vaše besede in vse dobro želim - Minci

      Izbriši

Objavite komentar

Vesela bom vseh predlogov in novih idej.