Fila, pečena... lahko kot samostojna jed ali kot priloga k omaki.
Super je tudi, če se speče le "fila" , kot samostojna jed ala prata in je zraven solata.
Kadar ostane star kruh naredim kruhove knedle, tokrat pa sem se odločila za pečeno kruhovo filo/prata.
Fila:
- 700g polbele štruce – stara dan dva
- 3dcl sojinega jogurta (Hofer – Natur)
- 1 rdeča čebula
- 1 čajna žlička vinskega kamna
- Ščep kurkume
- Začimbna mešanica ali zelenjavna jušna kocka
- 2 stroka česna
- Peteršilj
- olje
Omaka:
- 1 čebula
- Jurčki
- olje
- Kremna zmes
_____________________
Kremo pripravimo iz 2 dcl rastlinskega mleka
(uporabila sem domače ovseno mleko), 0,5 čajne žličke koruznega škroba in 1
žlica kvasnih kosmičev. Vse dobro premešamo. Nato dodamo malce česana, sol,
peteršilj, drobnjak.
______________________
Kruh natrgamo
na manjše koščke, dodamo mu na olju prepraženo rdečo čebulo, začimbno mešanico
ali sol, peteršilj, nasekljan česen, ščep kurkume, vinski kamen, ter prelijemo
s sojajogurtom in na koncu dodamo še 4 žlice olja. Dodobra premešamo. Pustimo
stati 15 minut, da se sestavine lepo povežejo. Če je zmes pregosta dodamo še
malce vode ali sojajogurta.
Kruhovo zmes
predenemo v pekač in pečemo 30-40 minut na 200°C. Pečemo toliko časa, da se
povrhu naredi lepa skorjica.
V vmesnem času
pripravimo omako.
Čebulo
popražimo, dodamo očiščene jurčke in dušimo 10 minut. Če uporabimo sušene
jurčke, jih zalijemo z vodo in na blagem ognju dušimo 20 minut, da se napijejo
tekočine in spustijo aromo.
Nato med
jurčke dodamo kremno zmes, začinimo (sol, poper, česen) in kuhamo še 4 minute.
Na koncu dodamo peteršilj.
Ko je fila
pečena, jo postrežemo z omako z jurčki in poleg se super prileže solata iz
rdeče pese.
Dober tek.
Komentarji
Objavite komentar
Vesela bom vseh predlogov in novih idej.