Božični kolač, ki pogreje



Poživljajoč kolač
Sestavine so za velikost 30 cm podolgovatega modela, še lepši pa je v modelu za paneton. 

1 skodelice = 2 dcl


Suhe sestavine:

  • 2 skodelici pirine moke (moko lahko uporabite tudi ali črno ali pa polnovredno)
  • 1 vrečka pecilnega praška
  • 2 žlici mletih lanenih semen
  • ¾ skodelice rjavega sladkorja
  • 2 žlici kakava
  • ½ žličke ingverja v pragu ali svežega naribanega
  • Cimet, nageljnove žbice, muškatni orešček in meni zelo všečen piment
  • dober ščep soli
  • Sadje in oreški:
  • 2 skodelici sesekljanega suhega sadja, oreščkov, kandiran ingver in drugo kandirano sadje
  • 1 skodelice mešanice pomarančnega soka in ruma

Tekočina

  • ½ skodelice kokosovega olja ali lahko tudi olivno olje
  • ½ skodelice kokosovega mleka, lahko tudi mandljevo
  • 1 žlica jabolčnega kisa
  • 1 žlica ruma

Postopek priprave:

Sadje in oreščke čez noč namočite v skodelico pomarančnega soka in ruma.

Naslednji dan v skledi zmešajte vse suhe sestavine.

V drugi skledi vmešajte vse tekoče sestavine in dodajte čez noč namočeno suho sadje in oreščke.


Nato počasi v tekoče sestavine dodajamo suhe. Ves čas narahlo mešamo.

Pečico segrejemo na 180°C. Kolač pečemo 40 minut, nato temperaturo zmanjšamo na 15 in pečemo še 15 minut.

Če želite ga lahko povrhu oblijete s stopljeno čokolado in posujete z mletimi oreščki. Še bolje pa je narediti preliv iz aquafabe in sladkorja, da pride tak bel sladkorni preliv počez.

Postrežemo ohlajenega. Ta kolač zelo lepo počaka in je z vsakim dnem boljši.

Poleg se prileže skodelica vročega jabolčnika s cimetom.


Dober tek!

Komentarji