Povitica (ni potica, ker nimam pravega potičnika) (vegan) iz pirine moke, z mandlji in suhimi figami

Potica premera 25 cm.

Sestavine za testo:
  • 500g polnovredne pirine moke
  • 1 kocka kvasa
  • ščep kurkume za malce barve
  • 6 žlic topljenega kokosovega masla
  • 1,5 dcl mandljevega mleka
  • 2 žlici vaniljevega sladkorja
  • mali ščep soli
  • 1 dcl tople vode za kvasec

Sestavine nadev (jaz imam rada, da je potica izdatno namazana):
  • 400g mletih mandljev
  • 2 žlici rozin, namočene v rum jasno :)
  • pest nasekljanih suhih fig
  • 4 žlice rjavega sladkorja, po želji manj
  • 6 žlic topljenega kokosovega masla
  • 6 žlic kakava v prahu 
  • 1 dcl mendljevega mleka
  • 3 žlice ruma
  • mali ščep soli
  • sok ene pomaranče
  • naribana lupinica ene pomaranče (eko predelava)
Pripravimo kvasec in nato umesimo testo (kvasec = kocka kvasa, žlica sladkorja, žlica moke in 1 dcl tople vode, pustimo počivati nekje10 minut na toplem, da naraste).

Nato pripravimo testo iz vseh sestavin, ga dobro pregnetemo in pustimo vzhajati 40 minut. Nato ponovno pregnetemo in pustimo še 20 minut.  Vzhajamo seveda na toplem :)

Nato ga predenemo na večji prt in ga zvaljamo na 5 mm lahko malce več. Pomažemo nadev (tu je stvar okusa, jaz obožujem da je veliko nadeva), povijemo potico in damo v pekač. 

Nadev pripravimo, da vse suhe sestavine in mokre sestavine vmešamo skupaj in pustimo počivati cc 40 miut. Za čas ko testo vzhaja, da se fige zmehčajo.

V pekaču pustimo počivati cc 20-30 minut, naluknjamo zgornjo plast in jo damo v pečico. 

Pečico segrejemo na 180 stopinj in potica je pečena nekje med 55 in 65 minutami. Vročo malce zavijemo v tekstil, vendar ne predlogo. In to je to.


Dober tek!

Komentarji