Sladke breskvice



To okusno in na pogled simpatično pecivo, zgleda za pripravo bolj zakomplicirano, kot dejansko je. Zadeva ni prav nič zapletena.


SESTAVINE za testo
  • 50 dag moke – 30 dag bele in 20 dag črne
  • 14 dag drobno mletega belega sladkorja, zmeljem v kavnem mlinčku, gre najbolje
  • 1 pecilnega praška
  • 20 dag kokosovega olja, maščobe lahko pa tudi margarina, po želji
  • Ščep kurkume
  • Mini ščepec soli
  • Vanilja ali vaniljev sladkor
  • 8 žlice sojinega jogurta, super se poda kar ta iz Hoferja
POLNILO
  • Marmelada (breskev ali marelica)
  • 20 g mletih lešnikov ali orehov
  • 2 žlici ruma
  • malo vode, po potrebi
DEKORACIJA
  • sladek sok rdeče pese (imajo ga povsod v vsaki trgovini med sokovi)
  • voda
  • beli kristalni sladkor
 
Iz vseh sestavin sestavimo testo. Dodobra pregnetemo in pustimo počivati 30 minut. Nato oblikujemo večji svaljek in ga narežemo na enakomerne obročke, tako da bomo lahko oblikovali kroglice Oblikujemo majhne kroglice premera 1 cm.
Pečemo na 170 stopinjah 15-20 minut.

Pečene kroglica popolnima ohladimo in ohlajenim izdolbemo sredico. Najlažje se izdolbe z nožkom za melono ali pa z nožkom za izpečevanje jabolk. 

Najbolj fino gre s takim:
Slika je simbolična



2 kroglici bosta tvorili eno breskvico.

Maso, ki smo jo izdolbli damo v posodo dodamo oreščke, rum in toliko marmelade, da dobimo lepo kompaktno zmes, z vodo uravnamo pravo gostoto.
Po dve kroglici zlepimo skupaj, za lepilo uporabimo marmelado. Doma imam domačo breskovo in se že po tematiki krasno poda, drugače pa je najboljša marelična.

Sok rdeče pese malce razredčimo z vodo in vsako breskvico namočimo v njej. Nato povaljamo v sladkorju. Polagamo jih na ravno podlago, ki smo jo obložili s papirnato brisačo.

Preden jih predenete v posodo za shranjevanje naj nekaj časa počivajo na prvotni podlagi, da se sestavine dobro sprimejo in se breskvice lepo zalepijo.

Ko jih postrežete se zelo lepo poda kot okrasek listi sveže mete, če jo imate morda doma v lončku.
 
Dober tek!

Komentarji