Izjemeno rahel kruh z ajdovo moko, bučnimi semeni, orehi in lanom




TO JE DOSEDAJ NAJBOLJ RAHEL KRUH, KAR SEM JIH SPEKLA, CELO POSKUSILA :)

Tako preprosto še nisem spekla kruha iz ajdove moke.

No in ko sem bila oni dan na obisku pri ljubih prijateljih, sem kupila za mene najljubše produkte.

In vmes je tudi ajdova moka iz MIR Grünt-a - https://www.facebook.com/mirgrunt/?fref=ts 

Za pekač velikosti (zgornji del pekača) 26 cm - dolžina, 11 cm širina in 7 cm globina, sem uporabila:

Sestavine:
  • 300g črne moke
  • 200 g ajdove moke
  • 50 g mešanih semen (sončnična, bučna)
  • 50 g rahlo strtih sušenih orehov*
  • 2 žlici lanenih semen
  • 1 žlička soli
  • 6 dcl dcl vode
  • 2 žlici bučnega olja
  • ščep sladkorja
  • kocka kvasa
Moki stresemo v posodo in v sredini naredimo luknjico, vanjo zdrobimo kvas in ga zalijemo s pol decilitra mlačne vode (s ščepom sladkorja). Ko se kvas aktivira(prične vzhajati) dodamo laneno seme, sol, olje in 5,5 dcl vode.
Z vilico vmešamo gladko testo. Testo naj bo zelo rahlo, tako zelo da ga niti ne moremo mesiti z roko. Nato dodamo še semena in zdrobljene orehe *.

Testo predenemo v pomaščen model (pekač) in pustimo vzhajati 45 minut.
Pečemo ga v 180°C cc 50 minut.
 
Dober tek!
 
*Orehe preprosto zdrobimo kar v vrečki, položimo vrečko z orehi na tršo polago in z roko možno pritisnemo, da se orehi razpokajo.

Komentarji

  1. So orehi nujni ali bi se jih dalo s čim zamenjati/spustiti? Imam namreč rahlo alergijo nanje, vendar bi zelo rada naredila ta kruh, saj izgleda fantastično! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Pozdravljeni.
    Orehi seveda niso nujni, lahko se jih popolnoma izpusti ali nadomesti z bučnimi semeni, pinjolami ... Kar vam pač najbolje ustreza. Je pa zelo dobro pridobiti kvalitetno ajdovo moko. Le da še boljši okus :) Srečno in vse dobro želim, LP Jasmina

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Vesela bom vseh predlogov in novih idej.