Za krokete potrebujemo (podobno kot za svaljke/njoke):
- pol kilograma krompirja
- 350 g pirine moke
- 50 g koruznega škroba ali topiokine moke
- ščepec soli
- pest svežega čemaža
- pest kopriv ali mlade špinače
- žlica kokosove maščobe ali veganska margarina
- čajna žlička vinskega kamna
Krompir skuhamo cel, v oblicah. Ko je kuhan, ga prelijemo s
hladno vodo, da ga lažje olupimo, nato pa stisnemo v »testo«. Če nimamo orodja
za stiskanje krompirja, ga lahko tudi naribamo skozi del za ribanje korenja.
Stresemo ga v posodo za mešanje.
Čemaž in mlade koprive (ali mlado špinačo) drobno nasekljamo
in rahlo popražimo na žlici olivnega olja. Da se dodobra razpusti. Vse dodamo k
krompirju ter dobro vmešamo skupaj
Mlačnemu (krompir ne sme biti vroč!!!) krompirju postopoma
dodajamo moko in z vlico mešamo toliko časa, da
dobimo enakomerno zmes. Ko smo dodali približno tretjino moke, vmešamo
še maščobo, vinski kamen in potresemo s ščepcem soli. Premešamo. Testo mešamo,
ne gnetemo.
Nato še naprej dodajamo moko in mešamo. Količina moke je
odvisna od vrste krompirja. Pri nekaterih je lahko dovolj že 200 g moke. Zmes
mora biti kompaktna, a še zmeraj nekoliko lepljiva.
Ko so sestavine dobro vmešane, testo narežemo na enako
velike dele, ter jih posamično predenemo na pomokano površino ter oblikujemo
svaljek, ki ga narežemo na cc 5cm dolge svaljke. Postopek ponavljamo, dokler ne
porabimo vsega testa.
Svaljke damo na peki papir, poškropimo z olivnim oljem in
pečeno na 200°C cc 35 minut, lahko pa jih ocvremo na olju.
Postrežemo s praženo zelenjavo, limono in skledo sveže
solate.
Dober tek!
Komentarji
Objavite komentar
Vesela bom vseh predlogov in novih idej.