Pred pripravo torte sem kolebala med dvema možnima kombinacijama okusov, lešnik/kokos ali temna čokolada/malina.
Kovanec je padel na lešnik/kokos. Ker pa me čokolada/malina noro mika, bo le ta nastala kmalu :)
ZA TORTNI PEKAČ PREMERA 26 cm, SEM UPORABILA:
- 300 g moke, tip 850 (2 skodelici po 2,5 dcl)
- 30 g koruznega škroba ali riževe moke (3 jušne žlice)
- 1 vrečka pecilnega praška
- 1 žlička vinskega kamna - Bio trgovina BAJKA - https://www.facebook.com/BAJKA-1604589349826084/?fref=ts
- 40 g kakava (4 jušne žlice)
- 1 dcl olja (najbolje se mi obnese repično)
- 3 žlice trsnega sladkorja
- Noževa konica soli
- Tekočina - 3 dcl kokosovega mleka ali vode (lahko je tudi navadna voda)
___________________________________
Ko vmešamo testo pazimo, da je prave strukture. Včasih je
pri domačih mokah razlika v važnosti moke, zato je potrebno ali dodati kakšno
žlico moke ali pa žlico tekočine.
Še boljše pecivo pride, če dodamo sneg stepen iz čičerikine
moke, ki pa v tem biskvitu ni nujno potreben, saj nastane zelo rahel.
NADEV LEŠNIK
- 1 sojina sladka smetana
- 400 ml lešnikovega namaza (BIO lešnikov namaz)
- 1 žlica kokosovega olja - Vegalife https://www.facebook.com/vegalifeproducts/
Seveda lahko tudi sami doma naredimo lešnikov namaz, meni je
najboljši po tem receptu: http://www.kalcek.si/recept-nutella-veganska.html
NADEV KOKOS
- 400 ml mastnega kokosovega mleka
- Noževa konica moke koščic rožičevca (gostilo)
- 1 sojina sladka smetana
- 5 žlic kokosove moke
- 1 žlica kokosovega olja - Vegalife https://www.facebook.com/vegalifeproducts/
Tekočino predenemo v posodo in dodobra vmešamo sladkor.
Mešamo, da se rahlo zapeni, nato dodamo moko, koruzni škrob, pecilni prašek,
vinski kamen, sol, olje in sok limone. Dodobra premešamo in na koncu dodamo še
kakav in ga vmešamo.
Testo predenemo v okrogel torni pekač (26cm), ki smo ga
predhodno dobro namastili s kokosovim oljem ali kokosovo mastjo.
Biskvit damo v predhodno ogreto pečico na 180 C in ga pečemo
40 minut. Če je biskvit pečen, poskusimo s pletilko ali noževo konico, ki se
mora, ko jo zapičimo v biskvit, ven vrniti čista J
Biskvit obrnemo in stresemo iz modela, pustimo ga na mreži
(mreža in spodaj podloženo, da zrak kroži in se biskvit ne razmoči), da se
ohladi. Ko je ohlajen ga narežemo na tri oblate.
Medtem pripravimo nadev
PRIPRAVA OBEH NADEVOV
LEŠNIK
Stepemo sojino smetano in ji dodamo BIO kokosov
namaz (DM, vegan)
KOKOS
Mastno kokosovo mleko segrejemo do vretja, dodamo kokosovo
moko in ščep gostila rožičevca, dodobra premešamo in damo na stran, da se ohladi.
Nato tej masi dodamo še stepeno sojino sladko smetano.
Torto sestavimo.
Na lepšem podlago položimo spodnji oblat in ga zavarujemo z
zgornjim delom tortnega pekača - obroč, tako se bo torta lepo držala skupaj dokler
se primerno ne strdi.
Spodnji oblat navlažimo s kokosovim mlekom in nanj namažemo
lešnikovo kremo. Pokrijemo s srednjim oblatom. Tudi tega navlažimo in namažemo
s kokosovo kremo. Po vrhu damo zgornji zadnji oblat, ki ga tudi rahlo navlažimo.
Torto postavimo v hladilnik, kjer naj »počiva« vsaj 3-4 ure.
Uro preden jo postrežemo jo prelijemo s kombinacijo temne čokolade
(100g), ki jo raztopimo v 1 žlici kokosovega olja.
To storimo tako, da nalomimo
čokolado v manjšo posodo, dodamo kokosovo olje in manjšo posodo postavimo v malce
večjo, v katero smo vrelo vodo (lahko tudi še pustimo na štedilniku na blagem
ognju).
Čokolado je treba dobro mešati, da se lepo raztopi.
Torto vzamemo iz hladilnika, odstranimo zaščitni obroč in jo
prelijemo s čokolado. Nato jo postavimo v hladilnik še za kakšno uro, da se
čokolada lepo strdi in se poveže z zgornjo plastjo torte.
Za dekoracijo sem pripravila kar karamelne odlitke.
Dober tek!
Komentarji
Objavite komentar
Vesela bom vseh predlogov in novih idej.