Lazanja s cvetačnimi koščki in domačim vegan sirom



Tokrat sem prvič pripravila lazanjo z domačim vegan "sirom".

Včeraj sem pripravila pizzo in sem bila tako navdušena, da sem lotila še lazanje.
Priprava se morda bere zapletena, vendar ni. Je zelo preprosto in vsega skupaj je dela največ 20 minut (ok razen čas ko se peče, tisto je posebej :))

Recept za sir sem zasledila na Evkaliputs, vnedar, ker nisem imela doma topiokine oke, sem uporabila čičerikino in se je super obneslo. Predvidevam, da je učinek zelo podoben s koruznim škrobom (Gustin - ta se znajde v večino gospodinjstev in je na zalogi :))

Pripravila sem jo s cvetačnim mesom, to pa zato, ker mi je dobro. Uporabite lahko tudi pšenični drobljenec ali sojine koščke. Lahko celo žitarice ali pa zgolj več vrst zelenjave. Variant je nešteto.
Vredno poskusiti res.

Lasagnia
• 205 g - testo za lasagno – kupljeno ali narejeno doma
• 3 dcl paradižnikove pulpe (ko so sveži paradižniki na vrtu je še boljša omaka iz takih paradižnikov)
• 300 g cvetačnega mesa ali pšenični drobljenec
• Korenje, ki ga očistimo in naribamo
• 1 rumena paprika, očiščena in narezana na koščke
• Čebula, česen, peteršilj, origano, bazilika
• Sol, poper, čili
• Olivno olje
• Doma narejen sir (50 g indijskih oreščkov, 2 dcl vode, sok pol limone, ščep soli, 2 žlički kvasnih kosmičev, 2 žlički čičerikine moke)
_____________________________
Cvetačno meso:
* Cvetačno "meso". Super se obnese v omakah, za testo za pico, v polpetih. In je zelo dobrega okusa.
Cvetačo zmeljemo na male koščke, jo posujemo po pekaču, ki ga pokrijemo s peki papirjem, solimo, dodamo rdečo papriko in lahko nekaj česna.
Pekač segrejemo na 200˙C in cvetačo pečemo dobrih 30 minut, da se malce izsuši.
_____________________________
Doma narejen sir po navdihu Evkaliptusa:
50 g indijskih oreščkov, 2 dcl vode, sok pol limone, ščep soli, 2 žlički kvasnih kosmičev, 2 žlički čičerikine moke.
Vse sestavine zmeljemo v mikserju, prelijemo v posodo in potem počasi kuhamo, da blago vre nekje 3-5 minut, ves čas mešamo z metlico. Če je pregosto dodamo malce vode.
_____________________________
Na čebuli prepražimo cvetačno meso (ali pšenični drobljenec), dodamo naribano korenje, paradižnik, zalijemo z malo vode in dušimo 10 minut. Solimo, popramo in dodamo čili, na koščke narezano papriko, origano, baziliko in česen.
Med tem časom pripravimo sir po receptu Evkalipus-a.

Sama dodam namesto topiokine moke, čičerikino moko.

Ko imamo sir in omako pričnemo s sestavljanjem lasagne.
Na dno damo za 1 cm omake in čez to testenine za lasagno. Tako zlagamo plast za plastjo, le da v vsako naslednjo plast dodamo nekaj domačega sira.


Zadnjo plast testenin namočimo ali z vodo ali omako, dodamo še preostanek »sira«.


Postavimo v pečico na 180°C za 30-40 minut. Prvih 20 minut pečem pokrito s pokrovom pekača, lahko pa tudi z alu folijo, po želji.

V primeru, da uporabljate suhe testenine, je lasagnio potrebno sestaviti precej sočno, da se testenine pokuhajo.

Vsekakor so daleč najboljše domače, če je le čas za pripravo.

Ko pripravljam testenine jih navadno naredim več in jih zamrznem na pladnju in potem predenem v vrečko.

Prav tako pripravim lasagnie v pekač in zamrznem. Včasih se pa res ne da kuhati
 in takrat to pride prav.

 Dober tek.

Komentarji