Veganska gibanica oz. Veganica (da ne bi koga zmotil naziv za zaščiteno sladico)





Bere se zakomplicirano, vendar ni Le vse postopke opisati in potem zgleda, kot en velik roman.
...
Uporabila sem mandlje in ne orehe. Namreč z orehi ima moja mami težave. Pa pač mandlji.
Priprava: Jasmina Hrastovec - http://mincikuha.blogspot.si/
SESTAVINE:
  • vlečeno testo (500 g), tokrat kupljeno - pazim da kupljeno testo ne vsebuje mleka, jajc in E-jev, ki so sporni. Velika pozornost na L-cistein in na E472, žal se jih najde še malo morje...
  • 1 kg jabolk, kakšna sladka jabolka so dobrodošla npr Topaz
  • 300 g mletih mandljev – sem jih kar doma zmlela in pred mletjem blago prepražila v ponvi / orehi
  • 250 g mletega maka
  • 1 dcl ovsenega mleka / sojinega mleka
  • repično olje
  • 400 g tofuja, katerikoli tofu in ga dodobra razdrobimo
  • ščep kurkume za rumeno barvo
  • mala žlička koruznega škroba (dodamo med tofu in jogurt)
  • 5 dcl sojinega jogurta (Natur iz trgovine Hofer)
  • 1 limona - naribana lupina
  • 3 zavitki vaniljinega sladkorja, uporabim kar doma pripravljen trsni sladkor v katerem pustim strok vanilje
  • 150 g trsnega sladkorja

PRIPRAVA:
Potrebujemo 4 posodice:
  1. Mak + sojino mleko (ali voda) + žlička kokosove maščobe + žlica trsnega sladkorja + žlička vaniljevega sladkorja – zavrem in kuham dobrih 5 minut
  2. Mleti mandlji, ki jih poparim z nekaj vode + žlička kokosove maščobe + žlica trsnega sladkorja + žlička vaniljevega sladkorja
  3. Tofu, ki ga dodobra razdrobimo, vmešamo sojin jogurt + žlička kokosove maščobe + žlica trsnega sladkorja + žlička vaniljevega sladkorja + sok pol limone + dodobra vmešamo žličko koruznega škroba
  4. Jabolka naribamo, dodamo malce malce cimeta, sladkor in vaniljev sladkor
(1. , 2., 3.. ) Vsak nadev se dodatno sladka, po občutku in k vsakemu se dodat mini mini ščepec soli, recimo 3 zrna
SESTAVLJENJA:
  • Pekač dodobra namastimo s kokosovim oljem in nato pričnemo polagati plasti.
  • plast testa, malce poškropimo z vodo in stopljenim kokosovim olje, čez damo še eno plast testa.
  • premažemo z makom
  • plast testa, malce poškropimo z vodo in stopljenim kokosovim olje, čez damo še eno plast testa.
  • premažemo s tofujevo zmesjo
  • plast testa, malce poškropimo z vodo in stopljenim kokosovim olje, čez damo še eno plast testa.
  •  plast mandljeve zmesi
  • plast testa, malce poškropimo z vodo in stopljenim kokosovim olje, čez damo še eno plast testa.
  • plast naribanih jabolk
In tako ponovimo še enkrat.

Zadnja plast je - plast testa, malce poškropimo z vodo in stopljenim kokosovim olje, čez damo še eno plast testa.

Po vrhu posujem z nekaj mletimi mandlji, ki sem jih pustila na stran.
Sestavine so vpisane za pekač velikosti A4.
Pečemo 1 uro na 180°C.
Ko je pečeno, pustimo počivati 30 minut in nato narežemo.
Pride 10-12 kosov.
Odvisno kako zelo velike režete.

Odzivi so super, pravijo, da je odlična. Moja mami me je celo spraševala, kako je lahko skuta, če je vegan

Dober tek!



Komentarji