Bolonjska omaka s cvetačnim mesom




 
Sama nimam težav s sojo, ravno nasprotno.

Vendar pa nekaterim ne ustreza. Prav tako ne gluten. In za take primere je to cvetačno meso super rešitev.

Za 4 osebe:
  • 2 pesti cvetačnega mesa (nekje polovica cvetače)
  • 4 paradižniki, lahko kakšen več – zmikasn s paličnim v omako
  • Korenje narezano na koščke
  • Sveža paprika narezana na koščke
  • 1 žlica paprike v prahu
  • 1 čebula
  • Začimbe: majaron, peteršilj, bazilika, drobnjak, česen, poper, sol, po želji čili
  • Olje

________________________
Cvetačno meso sem pripravila včeraj, shranim ga (ko se ohladi) v klik-klak posodo in ga uporabljam. Kadar koli ga delam, ga naredim »na zalogo«, v gladilniku počaka nekje do 5 dni:

* Cvetačno "meso". Super se obnese v omakah, za testo za pico, v polpetih. In je zelo dobrega okusa.

Cvetačo zmeljemo na male koščke, jo posujemo po pekaču, ki ga pokrijemo s peki papirjem, solimo, dodamo rdečo papriko in lahko nekaj česna.

Pečico segrejemo na 150 - 180˙C in cvetačo pečemo na ventilaciji dobrih 30 minut, da se malce izsuši. (odvisno kako vam pečica dela, poskusite od časa do časa. Cvetačni koščki naj postanejo rahlo izsušeni)

Je pa veliko odvisno od pečice. Vsekakor ga je potrebno lepo razporediti po pekaču, da ima dovolj prostora.

Rdečo papriko lahko tudi izpustite. Sama sem tokrat jo J
________________________

Na olju zarumenim čebulo, dodam narezano korenje, prepražim in na blagem ognju dušim 10 minut. Nato dodam vse ostale sestavine in kuham še dobrih 10 minut.
Omako prelijemo po želenih testeninah, rižu, piri, ješprenju, …

In to je vse.

Dober tek!

Cvetačno meso se super obnese tudi v lazanji, v pastirjevi piti, polpetih …

Komentarji