"LJUBEZEN GRE SKOZI LUŠTREK"
________________________
ALI STE VEDELI?
»Ljubezen gre skozi luštrek«. Tudi če so se mlada dekleta
včasih po umivanju nadišavila z luštrekom, da bi lažje osvojila srca svojih
najdražjih, luštrek v tem kontekstu pravzaprav ni etimološko povezan z
ljubeznijo. Razvil se je iz latinske besede levisticum oziroma ligusticum in
ima veliko več skupnega s čudovito italijansko deželo Ligurijo, v kateri je
bila ta začimba še posebno razširjena. V Italiji sicer luštreka ne imenujejo
tudi magi, kot je to običajno pri nas ter v Avstriji, na Hrvaškem in Slovaškem.
Tudi če podjetje Maggi s tem ni zadovoljno – vsepovsod luštreku zaradi
podobnega okusa pravimo tudi magi –, z Maggijem in njegovimi izdelki razen
imena nima pravzaprav nič skupnega. (Vir: http://jazkuham.si/)
________________________
Zelo preprosta juha, ki en zahteva posebnega dela, je pa
tudi za tiste, ki imajo težave z glutenom, torej je #glunefree#brezglutena.
Uporabila sem:
1 mlado čebulo
4 kifelčarje, ki jih operem in z lupino narežem na nale
končke
3 korenja, očiščena in narezana na koščke
1 zeleno papriko
Pest prosene kaše, ki oplaknem pod vodo
1,5 litra vode
In šopek luštreka
Sol, česen, poper po želji
Čebulo posteklenimo, dodamo vse ostale sestavine in kuhamo
toliko časa, da je kuhano, nekej 25-30 minut. Odvisno od velikosti koščkov
krompirja in korenja.
Luštrek ima zelo močan vonj in ga je potrebno uporabljati
zmerno, prav tako ne izgubi svojega značilnega okusa in vonja niti s kuho. Zato
ga lahko dodate juhi že čisto na začetku.
Zadnje čase veliko uporabljam proseno kašo, saj super vpliva
na moje počutje.
Seveda je kakovost kakopak tudi v veliki meri zagotovljena,
saj uporabljam kašo Mir Grünt.
Želim vam lepo nedeljo in dober tek!
Komentarji
Objavite komentar
Vesela bom vseh predlogov in novih idej.