Luštrekova juha z maldim krompirjem in proseno kašo


"LJUBEZEN GRE SKOZI LUŠTREK"

________________________
ALI STE VEDELI?
»Ljubezen gre skozi luštrek«. Tudi če so se mlada dekleta včasih po umivanju nadišavila z luštrekom, da bi lažje osvojila srca svojih najdražjih, luštrek v tem kontekstu pravzaprav ni etimološko povezan z ljubeznijo. Razvil se je iz latinske besede levisticum oziroma ligusticum in ima veliko več skupnega s čudovito italijansko deželo Ligurijo, v kateri je bila ta začimba še posebno razširjena. V Italiji sicer luštreka ne imenujejo tudi magi, kot je to običajno pri nas ter v Avstriji, na Hrvaškem in Slovaškem. Tudi če podjetje Maggi s tem ni zadovoljno – vsepovsod luštreku zaradi podobnega okusa pravimo tudi magi –, z Maggijem in njegovimi izdelki razen imena nima pravzaprav nič skupnega. (Vir: http://jazkuham.si/)
________________________

Zelo preprosta juha, ki en zahteva posebnega dela, je pa tudi za tiste, ki imajo težave z glutenom, torej je #glunefree#brezglutena.
Uporabila sem:
1 mlado čebulo
4 kifelčarje, ki jih operem in z lupino narežem na nale končke
3 korenja, očiščena in narezana na koščke
1 zeleno papriko
Pest prosene kaše, ki oplaknem pod vodo
1,5 litra vode
In šopek luštreka
Sol, česen, poper po želji

Čebulo posteklenimo, dodamo vse ostale sestavine in kuhamo toliko časa, da je kuhano, nekej 25-30 minut. Odvisno od velikosti koščkov krompirja in korenja.
Luštrek ima zelo močan vonj in ga je potrebno uporabljati zmerno, prav tako ne izgubi svojega značilnega okusa in vonja niti s kuho. Zato ga lahko dodate juhi že čisto na začetku.
Zadnje čase veliko uporabljam proseno kašo, saj super vpliva na moje počutje.
Seveda je kakovost kakopak tudi v veliki meri zagotovljena, saj uporabljam kašo Mir Grünt.
Želim vam lepo nedeljo in dober tek!




Komentarji