Polpeti iz brokolija






Danes v Šparu zagledam res zelo lepe brokolije, vzgojeni v Sloveniji. Res lepi veliki, čvrsti. Napadem polico nato pa me prešine, da toliko le ne moreva pojesti in se premislim ter vzamem le dva.

En bo za Gaičko, našo lubico, ki je nora na brokoli, enega pa sem naredila pol pol, pol sem ga dala v polpete, pol pa v omako »sirovo« in zraven postregla riž.
Žal fotke celotnega kosila nimam, ker sva navalila kot zmešana, prilagam pa recept za polpetke.

Za 2 osebi zelo lačni, 4 normalne :)

Polpeti:
  • 0,5 kg brokolija, ki ga očistimo in na sopari pokuhamo dobrih 5 minut, da se zmehča
  • 100 g ovsenih kosmičev
  • Žlička koruznega škroba
  • Začimbna mešanica, sama imam domačo vegeto, ki je kot neka pasta


Omaka:
  • Brokoli
  • Rdeča čebula
  • Koruzni škrob
  • Začimbe
  • Sojino mleko ali voda oz. katero koli vegan mleko (tekočine naj bo toliko, da se omaka pravilno gosti)
  • Lahko tudi jogurt sojin / sojino smetano in pa veganski sir
  • Kvasni kosmiči



Ko se brokoli ob dušenju omehča, ga z vilico razdrobimo, dodamo ovsene kosmiče in zalijemo z vodo v kateri se je kuhal brokoli. Vode dodamo toliko, da se ovseni kosmiči primerno napijejo in nastane gosta zmes. Malce po občutku, bolje sprva manj in se dodaja. Začinimo z nam všečnimi začimbami. Oblikujemo polpete. Če se slabo držijo skupaj, dodamo v maso žlico koruznega škroba. Povaljamo jih v drobtinah, ni pa nujno, saj se pečejo v pečici.
Polpete položimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in jih pečemo 30 minut na 200°C, oz. dokler niso lepo zapečeni. Notranjost ostane zelo sočna. :P



Ker je priloga riž, se pride precej suho. Zato je poleg še »sirova« omaka z dodanim brokolijem.

Na olju zarumenimo čebulo, dodamo koruzni škrob, zalijemo s sojinim mlekom ali vodo, dodamo brokoli, solimo, začinimo po želji. Dušimo toliko časa, da nastane kremna omaka. Brokoli potrebuje, če je natrgan na male cvetke le slabih 5 minut, enako koruzni škrob. 

Ko se brokoli za naš okus primerno zmehča, dodamo lahko še sojin jogurt, kvasne kosmiče, lahko tudi malce, vendar čisto na koncu naribanega vegan sira.


Polpetke naložimo na krožnik, dodamo kuhan polnovredni riž in oboje prelijemo z omako. Zraven noro paše solata iz rdečega radiča in z dodatkom malo krompirja.


V bistvi nedeljsko kosilo na sredo :)

Dober tek :)

Komentarji