Prav posebna povitica (ni potica, ker nimam pravega potičnika) - mandlji in ingver v nadevu, pomaranča v testu


Na tale kombinacija se mi je pa pošteno dobro posrečila :) Navaden recept za potico, tekočina v testu je pol pirinega mleka, pol svežega pomarančnega soka. Nadev mandlji in ingver v prahu, seveda in ostale sestavine.

TESTO:
  • 480g črne ali pirine moke
  • 20g koruznega škroba
  • 3,5 dcl tekočine (pol je pirino mleko, polpa je sveži sok pomaranče, ki ga stisnem in skrbno očistimnitk)
  • 1 kocka Fala kvasa
  • 2 žlici mletega trsnega sladkorja
  • 2 žlici mletega trsnega sladkorja z okusom vanilje - http://mincikuha.blogspot.si/2014/02/vaniljev-sladkor.html
  • Nekaj zrnc soli
  • Žlička ruma


NADEV:
  • 400g mletih mandjev
  • 2 žlički ruma
  • 1,5 dcl pirinega mleka
  • Nekaj zrnc soli
  • Ingver v prahu, dve noževi konici, lahko tudi kakšna več
  • Noževa konica mešanice mletih začimb (zvezdasti janež, koriander, piment), lahko tudi malce cimeta
  • Zvrhana pest rozin, ki jih predhodno vsaj 30minut namakamo v mešanici vode in ruma
  • žlička koruznega škroba
  • 4 žličke mletega trsnega sladkorja z okusom vanilje - http://mincikuha.blogspot.si/2014/02/vaniljev-sladkor.html
  • Sladkor dodajte še po občutku, odvisno kako zelo sladek nadev želite


TESTO:
Pripravimo kvasec. Kvas, ščep sladkorja, žličko moke in 0,5 dcl toplega pirinega mleka in pustimo, da se kvas aktivira, nastane kvasec.

Posebej zmešamo vse suhe sestavine, na sredini naredimo luknjo in dodamo kvasek, kateremu dodamo sveže stisnejen sok pomaranče (1,5 dcl) in pa še 1,5 dcl mlačnega pirinega mleka).Mleko dolivamo počasi. Vse skupaj vmešamo v gladko testo, če je testo premalo gosto dodamo še moko.
Testo pokrijemo in pustimo vzhajati debelo uro, natopregnetemo in pustimo vzhajati še pol ure.

Pripravimo NADEV:
Vse sestavine zmešamo skupaj, da dobimo gladko maso za mazanje

Testo predenemo na pomokano površino, zvaljamo na 0,5 cm debeli in izdatno pomažemo z nadevom,čez posujemo še rozine, ki jih prej odcedimo.
Zavijemo povitico, predemo v pekač in pustimo vzhajati 30 minut. Testo lahko tudi malce naluknjate.
Pečemo 50 minut v predhodno ogreti pečici na 180˙C.

To je zelo aromatičnapotica, ki že zavoljo kombinacije okusov resnično opraviči naziv praznične sladice.

Zelo sem, zadovoljna :)

Vse dobro vam želi, Minci


Komentarji