Jagodna kremna pita torta





Postopek se bere precej bolj zapleten, kot dejansko je. Sicer sem želela, da bi bila pita, ker sem naredila preveč kreme pa je uspela super pita torta :)
Testo pride nekje vmes med piškotnim in pa biskvitnim, nekako zelo rahlo biskvitno testo.



Pekač 24 cm:

TESTO:

  • 200g črne moke
  • 20 g kokosove maščobe ali 0,5 dcl olja (v pitah mi najbolj paše dobro olivno olje, naredi tak super priokus)
  • Žlička vinskega kamna ali pecilni prašek, ingver, kurkuma
  • Trsni sladkor 2 žlici, agavin sirup 1 žlica (če želite lepši barvni efekt uporabite le beli sladkor ali ga kombinirajte s stevio, pri rjavem sladkorju in agavinem sirupu je barva kreme precej rjavkasta)
  • 1 dcl Ovsen napitek ali voda



NADEV:

  • 500g jagod, operemo in očistimo.
  • 350 g tofuja iz Hofra, če bi bil svilnat bi bila zadeva veliko boljša
  • Trsni sladkor 2 žlici, agavin sirup 1 žlica (če želite lepši barvni efekt uporabite le beli sladkor ali ga kombinirajte s stevio, pri rjavem sladkorju in agavinem sirupu je barva kreme precej rjavkasta)
  • Vaniljev sladkor
  • Žlička ruma
  • Voda
  • Agar, ki ga uporabite po navodilih. Imela sem agar v prahu in sicer vrečka za 500ml tekočine. Uporabila sem za vse skupaj vrečko in pol.




TESTO IN PEKA PODLAGE

Pekač ob robovih obložimo s peki papirjem. Da se bo ohlajena krema lepo odluščila, ko bo pita/torta gotova.

Pripravimo testo.

Moko, maščobo, sladkor, vinski kamen, ingver, kurkumo in vodo zmešajte v gladko, precej kompaktno testo, ki naj počiva eno uro.

Zvaljajte v obliki pekača, toliko, da se testo oprime tudi malce robov. Testo posujemo s sladkorjem in nanj položimo 1/3 na lističe narezanih jagod.

Posujemo s sladkorjem in To podlago pečemo v poprej ogreti pečici na 190°C cc 45 minut, oz. Toliko časa da ob robovih dobi lepo rjavo barvo.





NADEV

Ko se testo peče, zmiksamo tofu, sladkor, agavin sirup, jagode, malce ruma, vaniljev sladkor in s paličnim dodobra zmiksamo, da dobimo gladko zmes.

V 300ml zakuhamo vrečko in pol agarja, ki ga kuhamo dobri 5 minut, da se agar popolnoma raztopi, ves čas mešamo. Agar vedno uporabljajte po navodilih.

Nato kremi medsebojno vmešamo, dodobra premešamo, sama sem kar s paličnim še malce dodelala in prelijemo čez testo, ki je še vedno v pekaču.
Vmešamo še malce sojine smetane, kar tako po vrhu.



Ohladimo. Ohlajeno okrasimo s svežimi jagodami in prelijemo s sojino ali riževo smetano za stepanje, ki jo predhodno stepemo.
Traja nekje 2 – 5 ur odvisno od temperature, sama sem včeraj, ko je bilo malo hladneje zunaj, kar na okensko polico postavila za 1 uro in nato še v zamrzovalnik za 1 uro. Ker se mi je pač mudilo. Glede na stanje kosa, ki je še ostal, je najbolj priporočljivo, da v hladilniku počaka čez noč.



Dober tek in vse dobro vam želim - Minci






Komentarji