Šparglji z rižem in čemažem



Zelo sočna rižota s šparglji, ki jo sestavljam. Torej v eni posodi kuham riž z začimbami v drugi pa pripravim pesto iz špargljev, vršičke dodajam na koncu. Riž skuham po sistemu praženja in dodajanja vode.
Količine so poljubne:
  • Riž
  • Šparglji
  • Šalotka, por (lahko je tudi navadna čebula)
  • Šopek špargljev
  • Sol, poper, čili, česen,
  • kvasni kosmi, sojin jogurt (po želji ni nujno)
  • čemaž (po žeji ni nujno)
  • voda in olje

Na olju popražimo por in rdečo čebulo, dodamo riž in pražimo, da postekleni. Zalijemo z vodo, solimo, popramo ter kuhamo v zaprti posodi na blagi temperaturi, ravno toliko, da »vre«. Vodo dodajamo po potrebi, preden je riž popolnoma kuhan pa dodamo že špargljev pesto.

Ko se riž kuha, očistimo šparglje, narežemo stebla in jih damo v posodo, vršičke pa damo posebej in jih ne vkuhamo, dodamo jih čisto na koncu priprave rižote.

Stebla špargljev kuhamo v rahlo soljeni vodi cc 5 minut in jih s paličnim mešalnikom dodobra zmiksamo. V ta pesto dodamo malce česna in sama sem dodala dva nekaj čemaže.
Žličko kvasnih kosmičev in po želji žličko sojinega jogurta.
Oboje to pa lahko spustite, to sole dodatki, ki niso potrebni, rižota bo neglede na te odlična.

V rižoto vedno dodam malce čilija.

S tem prelijemo riž in dodamo vršičke, na blagi temperaturi grejemo še 3 minute.



Vse dobro vam želim - Minci

Komentarji