Torta "deblo" : Čokolada in borovnica







Za dve tortice »deblo« dolžina 22 cm. Zapis se bere precej bolj kompliciran kot sama priprava.
Da skrajšam, spečemo biskvit, narežemo na 4 dele ali 5. Naredimo kremo in obliv s čokolado :)

Zdaj pa daljša varianta :)

🚩Testo:
Uporabila sem napotek za pripravo čupavcev – čez komot ga ni lej – in dodala še 4 žlice kakava in posledično malce več tekočine.
Potrebuješ:
  • 2 žlici kisa
  • 6 skodelice moke (uporabila sem belo pirino) (skodelice je 2dcl)
  • 4,5 skodelici sojinega mleka (odvisno od moke in kakava, lahko da bo še kaj treba dodati, masa mora biti še taka, da jo lahko zliješ, ampak ne čez cedilo :D )
  • 2 žlici vinskega kamna, ali pecilni prašek dve vrečki
  • ščep soli ker je za dve »debli«, dva ščepa soli :D
  • 1 skodelica fruktoznega sladkorja - komot manj
  • 1/2 skodelice olja
  • 1 žličko vaniljinega ekstrakta – najraje imam vaniljev strok ali domač vaniljev sladkor – nič pa ni narobe z vaniljevim sladkorjem seveda
  • 4 žlice kakava

🚩Krema:
  • 1 sojina smetana za stepane (200ml)
  • 500g zmrznjenih borovnic
  • 1 vrečka Veggie slag kreme, kadar uporabiti zmrznjene borovnice je potrebno še malce veziva, saj spustijo malo tekočine
  • Nič ne dodam sladkorja, pride dovolj sladko, seveda po želji pa ga dodajte

Krema se kasneje bolj strdi tako da je strah, da je preveč tekoča odveč.

🚩Dodatni nadev in preliv:
200g čokolade
Malce kokosovega olja
Čokolado raztopim in jo uporabim na vsaki plasti testa čisto malo, ter kot preliv

🚩Počez posujem naribane mandlje in borovnice. Pa malce štibel zelenja, da bolje zgleda, tko bolj španci 😊

Torej testo vlijem v dobro pomaščen pekač »deblo«.
Nekje v višino naj bo testa do 2/3 pekača.
Pečem pri 180°C nekje 40 minut po 35 minutah se lahko že poskusi z noževo konico.
Testo predenem na mrežo, kjer se ohladi.
Hlajenje traja nekje 2 uri cc…
Nato ohlajeno testo prerežem, da dobim oblate debeline max 7mm, kolikor jih pač pride. Več jih je boljša bo tortica 😊
Pripravim kremo, v multipraktik, na nož dam smetano, borovnice in šlag, zavrtim, da se dodobra zmiksa in malo naraste. In končano.
V posodi na pari stopim čokolado.

Lotim se zlaganja.

Zlagam kar v pekač v katerem sem predhodno pekla.






Na trakove narežem peki papir in ga položim v pekač tako da greda veliko dela traku ven, 3 trakove počez in en trak po dolgem. 




Če nagaja oblika notri postavim kar embalažo sojinega mleka. Bo on mene :D





No nato dam v pekač prvo plast, kar tisto, ki je bila pečena spodaj, da je tortica potem po vrhu bolj ravna, po plasti pokapa oz v cikcak polijem stopljeno čokolado, previdno predenem čez borovničev nadev in tako eno za drugo delamo veliko napolitanko. Vsakič ponovim vajo, čoko polivka, nadev. Pri zadnjem oblatu seveda ni nadeva saj bo le ta kasneje dno torte. Le tega rahlo pokapam s čoko mlekom, ni pa nujno.


Odvisno koliko imamo plasti pri meni tu na sliki je bilo 5 plasti samo je bila zgornja precej hribovita in pri torti neuporabna, se je pa krasno obnesla kot »odpadek« in postala kokosove kroglice 😊

Dam v škatlo in v hladilnik. V hladilniku pustim vsaj 2 uri, bolje 4-6.
Ko torto jemljemo iz pekače, damo krožnik na pekač in torto obrnemo, torej pekač obrnem okoli… upam, da sem logično povedala…  




Zaradi peki papirja, torta lepo pade iz pekača, odstranim trakove peki peprirja in je ready za dekoracijo.
Okraševanje je lahko. Ponovno stopim preostali del čokolade, ki je ostal. Prelijem po torti, posujem počez nekaj naribanih mandljev in borovnice. Seveda pa lahko kakšen drug način okraševanje. Načinov je kolikor je idej 😊



Dober tek.


Vse dobro vam želim - Minci


Komentarji

  1. Zanima me katero šlag kremo uporabljaš? Prav ta Veggie iz Spara se v Ce ne dobi več in ne vem kaj uporabit nanesto nje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljena. Sama večinoma uporabim ali Veggie (nisem vedela da jo bodo ven dali iz asortimana, sama jih imam še nekaj doma) ali pa tole, ki mi je mnogo boljša kot veggie. Dobi se jo v trgovinah z zdravo prehrano http://www.naturkost-versand.at/BIOVEGAN-Schlag-Creme-2x27g ... Daredi pa fino, ker vpije vlago, da se krema ne zlije. :) Vse dobro želim - Minci

      Izbriši
  2. Hvala za tako hiter odgovor. Tole kremo sem pa že videla. Grem danes v nabavo in potem v peko, ker torta zgleda božansko.

    OdgovoriIzbriši
  3. Sam sporočam, da sem v Sparu izvedela, da te šlag pene proizvajalec ne dela več. Škoda, da si nisem naredila zaloge, ko se je še dobila :(

    OdgovoriIzbriši
  4. Sem v Sparu izvedela, da te šlag pene ne bo več, ker jo proizvajalec več ne dela. Škoda, da si tudi jaz nisem naredila zaloge.
    Tiste od Biovegan zaenkrat še nisem našla v Ce, ampak (v eni trgovini) jo bodo mogoče naročili, tako, da upam, da bo.

    OdgovoriIzbriši
  5. Mene pa zanima o kakšnih kokosovih kroglicah je govora pri odvečni plasti biskvita? Sem polomila z dvema plastema in se je tega kar nekaj nabralo🙈

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Vesela bom vseh predlogov in novih idej.