Pečen kostanj



Danes sem v skrinji našla "vrečko presenečenja" :) Še ena porcija kostanja za spečt. In sem si ga kar privoščila.

Vsako jesen ga naberem za v skrinjo, prede ga dam zamrzniti ga zarežem in je tako že pripravljen za peko.  

Zamrznjen kostanj damo na pekač in ga v pečici pečemo okoli 30 minut na 220°C.
Da se kostanj med peko ne izsuši v pečico na spodnjo polico postavimo posodo z vodo.

Zimski večeri ob kaminu, družba najbližjih in vroč pečen kostanj.

 

Hranljiv vmesni obrok (Vir: Viva.si)

Glavna sestavina kostanja je škrob, ki ga je v surovem plodu približno 44 odstotkov. Poleg tega kostanj vsebuje sladkor ter približno 4 odstotke beljakovin in 2 odstotka maščobe. Bogat je z vitamini skupine B (B1, B2 in B6) ter minerali (kalcij, kalij, magnezij in fosfor). Sto gramov plodu vsebuje približno 213 kcal.

Kostanj torej vsebuje veliko ogljikovih hidratov in malo maščob. Kostanj, ki ga jemo bodisi pečenega bodisi kuhanega, je hranljiv in okusen vmesni obrok, zaradi blagega in rahlo sladkega okusa pa je še posebno priljubljen pri otrocih.




Komentarji