Pečena kruhova fila in kremna omaka z jurčki

Fila, pečena... lahko kot samostojna jed ali kot priloga k omaki.




Super je tudi, če se speče le "fila" , kot samostojna jed ala prata in je zraven solata. 



Kadar ostane star kruh naredim kruhove knedle, tokrat pa sem se odločila za pečeno kruhovo filo/prata.
Fila:

  • 700g polbele štruce – stara dan dva
  • 3dcl sojinega jogurta (Hofer – Natur)
  • 1 rdeča čebula
  • 1 čajna žlička vinskega kamna
  • Ščep kurkume
  • Začimbna mešanica ali zelenjavna jušna kocka
  • 2 stroka česna
  • Peteršilj
  • olje


Omaka:

  • 1 čebula
  • Jurčki
  • olje
  • Kremna zmes

_____________________
Kremo pripravimo iz 2 dcl rastlinskega mleka (uporabila sem domače ovseno mleko), 0,5 čajne žličke koruznega škroba in 1 žlica kvasnih kosmičev. Vse dobro premešamo. Nato dodamo malce česana, sol, peteršilj, drobnjak.
______________________


Kruh natrgamo na manjše koščke, dodamo mu na olju prepraženo rdečo čebulo, začimbno mešanico ali sol, peteršilj, nasekljan česen, ščep kurkume, vinski kamen, ter prelijemo s sojajogurtom in na koncu dodamo še 4 žlice olja. Dodobra premešamo. Pustimo stati 15 minut, da se sestavine lepo povežejo. Če je zmes pregosta dodamo še malce vode ali sojajogurta.

Kruhovo zmes predenemo v pekač in pečemo 30-40 minut na 200°C. Pečemo toliko časa, da se povrhu naredi lepa skorjica.


V vmesnem času pripravimo omako.

Čebulo popražimo, dodamo očiščene jurčke in dušimo 10 minut. Če uporabimo sušene jurčke, jih zalijemo z vodo in na blagem ognju dušimo 20 minut, da se napijejo tekočine in spustijo aromo.

Nato med jurčke dodamo kremno zmes, začinimo (sol, poper, česen) in kuhamo še 4 minute. Na koncu dodamo peteršilj.


Ko je fila pečena, jo postrežemo z omako z jurčki in poleg se super prileže solata iz rdeče pese.

Dober tek.

Komentarji