Pita Antonija


To pito sem pripravila lani v spomin na mojo ljubo staro mamo Tončko. Oboževala je borovnice. 
Je pa malce dražja, recimo temu, da je ta pita »ta nedeljska« na temu blogu. Pa vendar, če na koncu prešteješ kose in zadovoljne obraze. Tudi malce več časa je potrebno za končen rezultat. 
Testo je narejeno iz polnovredne moke, ovsenih kosmičev, lešnikov in sladkano s 4 suhimi figami in nekaj vaniljevega sladkorja. 

Dobimo 12 kosov.

Testo - najprej vmešajte suhe sestavine
  • 200g polnovredne moke 
  • 100g mletih lešnikov, meni so najboljši praženi
  • 2 žlici ovsenih kosmičev, ki smo jih prej razdrobili v mešalniku 
  • 4 suhe fige, jih tudi zmeljem v mešalniku
  • žlica vaniljevega sladkorja
  • 0,5 dcl olivnega olja
  • 0,70 dcl sojino mleko, tu malce precenite lahko bo potrebno tudi več tekočine

Ostalo – nadev:
  • 450g zamrznjenih borovnic ali še bolje in ceneje svežih
  • 400g akažu oreščkov
  • kokosovo mleko, gosti del
  • kakav za posip

Iz sestavin vmešamo krepko testo, ki naj počiva v hladilniku vsaj 1 uro.
Testo zvaljamo, položimo v pekač na peki papir, povrhu damo še eno plast peki papirja in obtežimo (jaz sem enkrat »reskirala« kilogram ječmenčka in ga imam ves čas za slepo peko), pečemo slepo peko, na 180°C 40 minut. Testo ohladimo.

Med tem pripravimo borovnice, ki jih na ognju umešamo s 3 žlicami sladkorja, da se malce razpusti okus. Odstavimo in ohladimo.

Preizkušeno, vegan krema je iz akažu oreščkov + gosti del kokosovega mleka. Oreščkov se potrebuje za to pito 400g. Namočimo čez noč, naslednji dan vodo odlijemo, dodamo novo toliko da so oreščki pokriti, nekaj kapljic limone, mali ščep soli, zmeljemo da dobimo mazljivo kremo ter vmešamo kokosovo smetano. Premažemo čez borovnice.
 
Ko je testo in borovnice ohlajeno, sestavljamo pito.

Najprej na testo pridamo borovnice. (Sprva deluje vse, kot da bo preveč tekoče vendar, ko pita stoji se sestavine tako super premešajo, da je vse na mestu.)

Počakamo 10 min in dodamo kremo iz oreščkov (osnovni recept je bil vmešan mascarpone) nežno jo razporedimo po borovnicah. Pito postavimo v hladilnik, najbolje čez noč.

Preden postrežemo po vrhu malce posujemo s kakavom.

Pita je odlična.

Dober tek.

Namig: Jaz testo »razvaljam« med dvema plastema peki papirja in kar z rokami. To testo je z valjarjem res težko valjati.

Ocena stroška je odvisna od borovnic, tu je če so kupljene:
Testo = moka (0,20 Eur), lešniki (1 Eur), ovseni kosmiči, fige, olje, sladkor, sojino mleko (1,50 Eur)
Borovnice=cc 6 Eur
Akažu 400g=cc 5 Eur
Ocena: 14-15 Eur

Komentarji

Objavite komentar

Vesela bom vseh predlogov in novih idej.