Je pa malce dražja, recimo temu, da je
ta pita »ta nedeljska« na temu blogu. Pa vendar, če na koncu prešteješ kose in
zadovoljne obraze. Tudi malce več časa je potrebno za končen rezultat.
Testo je narejeno iz polnovredne moke,
ovsenih kosmičev, lešnikov in sladkano s 4 suhimi figami in nekaj vaniljevega
sladkorja.
Dobimo 12 kosov.
Testo - najprej vmešajte suhe
sestavine
- 200g polnovredne moke
- 100g mletih lešnikov, meni so najboljši praženi
- 2 žlici ovsenih kosmičev, ki smo jih prej razdrobili v mešalniku
- 4 suhe fige, jih tudi zmeljem v mešalniku
- žlica vaniljevega sladkorja
- 0,5 dcl olivnega olja
- 0,70 dcl sojino mleko, tu malce precenite lahko bo potrebno tudi več tekočine
Ostalo – nadev:
- 450g zamrznjenih borovnic ali še bolje in ceneje svežih
- 400g akažu oreščkov
- kokosovo mleko, gosti del
- kakav za posip
Iz sestavin vmešamo krepko testo, ki naj počiva v hladilniku vsaj 1 uro.
Testo zvaljamo, položimo v pekač na peki
papir, povrhu damo še eno plast peki papirja in obtežimo (jaz sem enkrat »reskirala«
kilogram ječmenčka in ga imam ves čas za slepo peko), pečemo slepo peko, na
180°C 40 minut. Testo ohladimo.
Med tem pripravimo borovnice, ki jih na
ognju umešamo s 3 žlicami sladkorja, da se malce razpusti okus. Odstavimo in
ohladimo.
Preizkušeno, vegan krema je iz akažu
oreščkov + gosti del kokosovega mleka. Oreščkov se potrebuje za to pito 400g. Namočimo čez noč, naslednji dan
vodo odlijemo, dodamo novo toliko da so oreščki pokriti, nekaj kapljic limone,
mali ščep soli, zmeljemo da dobimo mazljivo kremo ter vmešamo kokosovo smetano. Premažemo čez borovnice.
Ko je testo in borovnice ohlajeno,
sestavljamo pito.
Najprej na testo pridamo borovnice.
(Sprva deluje vse, kot da bo preveč tekoče vendar, ko pita stoji se
sestavine tako super premešajo, da je vse na mestu.)
Počakamo 10 min in dodamo kremo iz oreščkov (osnovni recept je bil vmešan mascarpone) nežno jo razporedimo po borovnicah. Pito postavimo v
hladilnik, najbolje čez noč.
Preden postrežemo po vrhu malce posujemo
s kakavom.
Pita je odlična.
Dober tek.
Namig: Jaz testo »razvaljam« med dvema
plastema peki papirja in kar z rokami. To testo je z valjarjem res težko
valjati.
Ocena stroška je odvisna od borovnic, tu je če so kupljene:
Testo = moka (0,20 Eur), lešniki (1 Eur),
ovseni kosmiči, fige, olje, sladkor, sojino mleko (1,50 Eur)
Borovnice=cc 6 Eur
Akažu 400g=cc 5 Eur
Ocena: 14-15 Eur
hmmm tole sem pa jest probala božansk :P
OdgovoriIzbriši