Musaka z brokolijem in žlahtnim kvasom

Za 4 osebe (pekač 35x20):

  • 6 večjih krompirjev
  • 50g - sojini koščki (ki ga predhodno namočimo v vroči vodi) 
  • 500g brokolija
  • večje korenje
  • čebula
  • por
  • olivno olje, česen, sol, poper, peteršilj
  • mleta sladka paprika – 1 žlička
  • pasiran paradižnik ali paradižnikova mezga (pač po okusu)
  • redek bešamel (1dcl sojinega mleka 2 žlički žlahtnega kvasa, kurkuma)

Na olivnem olju prepražimo čebulo, dodamo še por in česen. Ko vse lepo postekleni dodamo namočene sojine koščke (ki smo jih prej namočili v vroči vodi in želenih začimbah, odcedili) in naribano korenje, mleto sladko papriko in poper. 
Pražimo nekje 5 minut na blagem ognju in nato zalijemo s 3 dcl vode in pasiran paradižnik, lahko tudi malce mezge.
Malce pokuhamo.
Brokoli dodajamo surov.
 
Krompirje olupimo in narežemo na tanke kolobarje. Le te razporedimo po pekaču, ki smo ga predhodno namazali z olivnim oljem. Na prvo plast krompirja damo polovico omake, brokoli, ponovno krompir, omako, brokoli in na vrhu še preostali krompir, toliko, da je lepo prekrito.


Vse skupaj prelijemo z redkim bešamelom v katerega namesto moke damo žlahtni kvas.

Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180˙C približno 45 minut.


Če se bojite, da bi se vam povrhu preveč zapekel krompir, lahko prve pol ure pekač pokrijete s peki papirjem in nato ostali čas pečete odkrito. 
 
Ko je pečeno pustimo počivati cc 10-15 min, da se sestavine lepo povežejo.

Poleg se je prilegla skleda regrata.

Dober tek!

Komentarji

Objavite komentar

Vesela bom vseh predlogov in novih idej.