TESTO:
- 500 g moke, uporabim črno moko
- polovica čajne žličke soli
- naribano lupinica dveh limon ali mandarina, jaz imam mandarine (neškropljeno, nevoskano sadje)
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 1,5 dcl riževega mleka
- 0,5 dcl sojinega jogurta (lahko pa le 2 dcl riževega mleka)
- 50 g kokosovega olja, ali veganske margarine
- ščep kurkume
- 1 kocka kvasa 42g – kvasa dam veliko in se zelo pozna pri rahlosti potice
-
250 g mletega maka
- 0,5 dcl sojinega jogurta ali rastlinskega mleka
- 1,5 dcl riževega mleka
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja (ali vanilje v prahu)
- 4 žlice rjavega sladkorja
- 2 žlici ruma
*Lahko uporabite katerokoli rastlinsko mleko. Namesto sojinega jogurta
dodate pač večjo količino mleka.
PRIPRAVA:
Najprej pripravimo testo.
Moko zmešamo s soljo, kurkumo in sadno lupinico.
V kozici segrejemo mleko in sladkor, le toliko, da se sladkor in maščoba
pričneta lepo topiti. Ko se sestavine povežejo in se tekočina malce ohladi.
Rahlo segreto mleko s soljo in maščobo, damo v manjšo posodo, dodamo kvas in žličko moke. Pustimo vzhajati 10 minut, da dobimo kvasec.
Kvasec dodamo moki, prilijemo še sojin jogurt in vgnetemo voljno testo.
Pokrijemo ga s krpo in pustimo vzhajati 45 minut. Toliko, da naraste na dvojno
velikost.
Medtem, ko testo vzhaja pripravimo nadev.
Mleko zavremo in mu dodamo mak, vaniljev sladkor oz. vaniljo in sladkor.
Pustimo, da se masa ohladi in nato dodamo še sojin jogurt in rum.
Na pomokani podlagi zvaljamo testo na debelino 0,5 cm. Premažemo z nadevom
in previdno zavijemo. Zavitek predenemo v pomaščen (kokosovo olje, vegan
margarina …) pekač. Po vrhu z noževo konico naredimo nekaj luknjic.
Pustimo na toplem vzhajati še nekje 20-30 minut. V tem času segrejemo
pečico na 180°C. Potico damo v ogreto pečico in jo pečemo nekje med 50-65
minut.
Jaz imam za preverjanje, če je debelejše testo pečeno kar pletilko.
Pletilko zapičimo v del potice kjer je najdebelejša. Če pletilka ostane čista
je pečeno.
Ko potico vzamemo iz pečice, jo pustimo še 12 minut v pekaču, nato pa jo
predenemo na pladenj.
Dober tek!
Komentarji
Objavite komentar
Vesela bom vseh predlogov in novih idej.