Malinova pita

V PODPORO VSEM ŽENSKAM, MOŠKIM IN PREDVSEM OTROKOM... NO VSEM 
Oktobra še ni konec, prav tako pa se trud žensk, otrok in moških odvija vsakodnevno.
Globok poklon vsem vam, ki se srečate s to »situacijo«, ter vam sinovom, hčerkam in gospodom, ki ste vse spremljali ali spremljate in preživeli skupaj z ljubeznijo.

Pripravila sem preprosto pito, ki vsebuje dobre maščobe, dobro moko, in ne vsebuje sladkorja kot takega. (P.S. razen v riževi smetani je že po osnovi dodan :) )

UPORABILA SEM...
TESTO:
  • 300g pirine moke
  • 50g mletih mandljev
  • 30g ovsenih kosmičev, drobnih
  • 100g ekološke nerafinirane kokosove maščobe 
  • ščep soli
  • 1 žlica vinskega kamna
  • Ščep kurkume
  • Nekaj kapljic arome burbonske vanilje ali žlička doma pripravljenega vaniljevega sladkorja
  • 5 žlic javorjevega sirupa, seveda lahko manj odvisno kako ste sladkosnedi
  • 150ml riževega mleka, lahko tudi voda

NADEV:
  • 500g malin
  • 5 žlic javorjevega sirupa
  • 1 riževa smetana za stepanje, ki jo stepemo v dveh delih, ena ostane bela, eno pa sem obarvala s tekočino od malin
  • Noževa konica pektina

Kokosovo maščobo pustimo, da se na sobni temperaturi zmehča, nato jo dodobra premešamo z mešalnikom. Dodamo javorjev sirup. Vmešamo tudi riževo mleko.

V drugi posodi zmešamo vse suhe sestavine. V te sestavine vmešamo tekoče sestavine in močno pregnetemo, da dobimo krhko testo.
Testo naj počiva v hladilniku dobro uro. Nato ga razvaljamo na debeline 0,5 cm. Najlažje gre med dvema peki papirjema.
Testo damo v pekač, ki ga premažemo z maščobo ali obdamo s peki papirjem, čez testo damo še eno plast peki papirja in stresemo čez to »fižol za slepo peko«.

V pečici ogreti na 180°C, pečemo slepo peko 10-13 minut. Po 10 minutah preverite, če je testo že pečeno. Če ne počakajte. Mora biti ob robovih lepo hrustljavo.
Za slepo peko uporabljam že zelo star fižol, ki sem ga dolgo nazaj kupila prav za ta namen.

V vmesnem času na blagem ognju z javorjevim sirupom vmešamo maline in jih počasi prekuhamo, da se lepo zmehčajo.
Maline ohladimo. Prelijemo jih čez ohlajeno testo.
Pito okrasimo s stepeni riževo smetano.

VSEM ŽELIM VSE DOBRO. IMEJTE SE RADI VSAK DAN POSEBEJ.

Komentarji