Piškoti




Tile piškoti so dejansko super uspeli, sem še sama prijetno presenečena. Spekla sem že kar nekaj keksev, vendar tile pa so mi daleč najboljši.

Okus keksov lahko prilagajate zelo preprosto. Ali dodate, kot je v tem receptu ingver, lahko se doda cimet, morda več vanilje, karkoli. In s tem se okusi prilagodijo trenutnemu navdihu.

Te sem pripravila z mletim ingverjem, namreč čakal jih je še premaz s pomarančno marmelado in pa čokoladna kopel. Lahko bi dodali cimet ali uporabili kokos namesto mandljev.

Možnosti je toliko kolikor je okusov.

Torej z Žabjim princem, mojim pomagačem (imenujem ga PamtiPrinc, ker si vse zapomni, kar uporabim :)) sva pripravila kekse s temi sestavinami:
  • 180 g pirine moke (lahko uporabite tudi katero drugo moko seveda) => 3-4 žlice moke odstavimo, da imamo za gnetenje - Uporabljam moko od Mir Grünt, mi je naravnost fenomenalna
  • 60g mletih mandljev
  • noževa konica vinskega kamna ali pecilnega (vendar se ga lahko izpusti)
  • 3 žličke koruznega škroba
  • 100g Alsan masla, lahko bi bila tudi vegan margarina, vendar meni Alsan najbolj ustreza (pekla pa sem kekse tudi že z oljem)
  • 100g kokosovega sladkorja, uporabljam VegaLife
  • 1 žlička vaniljevega sladkorja ali vrečka kupljenega
  • ščep kurkume
  • 0,5 dcl vode ali katerega koli rastlinskega mleka
  • ingver v prahu

Premaz:
  • pomarančna marmelada
Preliv:
  • Čokolada

Najprej penasto zmešamo Alsan in kokosov sladkor, ko je dodobra stepeno, dodamo še tekočino in še enkrat dodobra zmiksamo.

Nato pričnemo dodajati suhe sestavine, ki smo jih prej v posodi zmešali skupaj. dodajamo jih počasi, ko mešalnik ne zmore več opravljati dela, testo predenemo na pomokano površino in ga z rokami dodobra pregnetemo, da dobimo tako lepo okroglo kepo.



Le to zavijemo v folijo, ali pa v peki papir, ki ga kasneje uporabimo še za peko piškotov. Uporaba do konca :)

Testo pustimo v hladilniku počivati vsaj eno uro, da se dodobra ohladi.

Nato ga narežemo na 4 kose, da valjamo manjše dele. Valjamo nežno, da se nam ne prijema preveč na valjar, če se oprime in strga, pač ponovimo vajo :)
Precej si olajšamo delo, če valjamo na peki papirju in sicer onem, na katerem potem piškote tudi pečemo, ker jih ni treba prestavljati.


1. Če jih bomo jedli same: Zvaljamo jih na 3mm debelo in kekse oblikujemo v želene oblike.
2. Če jih bomo pomazali z marmelado in dali sva piškotka skupaj: Zvaljamo jih na 15,5 - 2 mm debelo in kekse oblikujemo v želene oblike.

Pečeno jih 8 minut na 190˙C (oz. toliko časa, de lepo porjavijo. Če se pri strani dela že malce bolj temen rob, takoj ven z njimi. (Ven iz pečice je mišljeno, ne potrebujejo sprehoda : ))

Ko se ohladijo pa se odločimo ali jih jemo kot take saj so že sami po sebi odlični, lahko pa jih pomažemo in damo po dva piškota skupaj, ter jih pomočimo v na sopari stopljeno čokolado.

Preprosto in dobro. Dober tek.

Komentarji