Stara fotografija in objava z dne 20.2.2014 |
Da sem dobila grif za vlečeno testo je trajala predolgo. Večkratne probe so se izjalovile, zato sem enostavno obupala. Dokler me ni nekega dne kar malce pomilujoče pogledala svakinja Milena, češ:« A ti resno ne znaš pripraviti najbolj preprostega testa?« In je razložila.
Prvo pravilo – NE KOMPLICIRAJ. Uspelo je.
Za testo:
30 dkg črne ali pirine moke (ali mešano), 1 žlica jabolčnega kisa, ščep soli, 3 žlice olja in 1-1,5 dcl mlačne vode. Pri tekočini je tako kot povsod, nekako je treba dobiti grif, ker je veliko odvisno od moke.
Nadev:
1 kg jabolk, rjav sladkor, drobtine, vaniljev sladkor, rozine
Moko presejemo v posodo, na sredini naredimo luknjico in dodamo vse ostale sestavine. Z vodo je tako včasih več včasih manj, raje malce več in se potem dodaja moka, da v začetku ne zamesimo pretrdo testo, le to je težko popraviti.
Vmesimo gladko testo, zelo mehko naj še bo. Naredimo dva hlebčka, ju pomažemo z oljem in ju damo počivati za eno uro (na pomaščenem krožniku in pokrito s folijo), jaz sem ga celo pripravile že dan prej in je bil odličen.
Testo razvlečemo na tanko, posujemo z olupljenimi in naribanimi jabolki, sladkorjem, drobtinami in rozinami.
V pečici pečeno na 180 °C, 45 minut.
Tu je znesek sladice odvisen od tega ali uporabimo domača jabolka, če jih kupimo gre nekako takole:
Moka = 0,22 Eura
Jabolka = 0,70 Eura
Olje, sladkor, rozine = 0,50 Eura
Velika sladica nas stane okvirno 1,50 Eura. S tem, da iz enega pekača zavitka dobimo lahko tudi 12- 15 kosov.
Hvala za posredovan recept, odličen je! :)
OdgovoriIzbrišisuper pa še veš kaj poješ
OdgovoriIzbriši