Veganski krofi





IZ BELE MOKE :)


ČRNA MOKA (razlike so očitne, prav tako pri tekočini, ki je potrebna pri pripravi)

Recept krofu naredi okus, vsekakor pa ni nujno da uspejo lepi, zato se je potrebno držati nekaterih trikov.

Krofe delam iz črne moke, vendar pa moram povedati, da sem letos (piše se 2018) doumela, da je bela pač boljša izbira :)

TRIKI ZA DOBRE KROFE - priporočam v branje :)




Za približno 16 krofov potrebujemo:

  • 700 g črne moke lahko tudi belo (polovica moke naj bo ostra) - od te moke dajte 3 žlice na stran za mesenje in posipanje -  vendar mnogoooo boljša je bela moka... mnogo boljša :) 
  • 1,5 dcl olja
  • 40 g svežega kvasa (ali dve vrečki suhega) 
  • 2-3 veliki žlici rjavega sladkorja (odvisno kako sladke želite, sladkor zmeljem v mlinčku)
  • ščep soli
  • 4,2 dcl rastlinskega mleka, lahko tudi več, včasih se zaradi moke potrebuje vč tekočine, še posebej dobro pa se prileže, če en del tekočine zamenjate z mastnim kokosovim mlekom
  • 1 žličko vaniljevega sladkorja (pripravljen doma s strokom vanilje in mletim trsnim sladkorjem) ali 2 vrečki vaniljevega sladkorja
  • sok polovice pomaranče (tole res naredi izjemno dober okus)
  • nekaj kapljic limoninega soka
  • kanček ruma (ni pa nujno potrebno, jaz ga večkrat nisem dala)
  • noževa konica kurkume za kozmetični dodatek, kot rumenilo
  Nadev:
  • marmelado po želji, meni je najljubša marelična ali borovničeva (ko je kaj bolj bogato v denarnici)
Dodatno:
  • olje za cvrtje, meni je najljubše repično, ki ga po zelo ugodni ceni kupim v trgovini Hofer
  • sladkor v prahu za posip (jaz zmeljem rjavi sladkor s pikico cimeta in muškatnega oreščka)

Pripravimo kvasec: kvas, ščepec sladkorja, moko in nekaj žlic vode. Pustimo počivati 20 min. 

Nato sestavine vmešamo v gladko testo, meni je do sedaj vedno najlepše uspelo, če sem rjavi sladkor prej malce stopila v »mleku«.


Tako pripravljeno testo pustimo vzhajati cc 60 minut v pokriti posodi, da se testo ne izsuši (ali pokrito s folijo).





Ko imamo pred seboj eno lepo rumeno dišečo mehko kepo testa, naredimo kroglice v velikosti mandarine, nekje 4 - max 7 g (testo režemo z nožem in oblikujemo kroglice).

Seveda naj bodo vse kroglice enake velikosti.

Nekateri jih celo tehtajo, jaz kar na palec ocenim in se je do sedaj lepo obneslo. Torej delajte kroglice velikosti mandarine :)

Polagamo jih na pomokan prt in ponovno vzhajamo vsaj 30 minut in prostor naj bo topel. Drugače ne bodo dovolj vzhajali, če podaljšate čas vzhajanja pa se lahko preveč izsušijo.

Vzhajani so še enkrat večji, kot kroglice, ki smo jih prej oblikovali. Prav tako morajo biti krofi zelo lahki, ko jih polagat v vroče olje. Topomeni, da so dovolj vzhajani.

V tem času pripravimo olje. Vsi že vemo, da je dovolj toplo, ko zacvrči vanj pomočena lesena kuhla.


In pričnemo s cvrtjem.

Krofe v olje polagamo z zgornjo stranjo navzdol. (torej del, ki je bil na pomokanem prti gleda gor :))
Cvremo na zelo nizki temperaturi, ravno toliko, da malo cvrči okoli testa. Počasi, lahko se čas cvrtja malce podaljša, važno je, da so krofi zlato rumeni. Ko so pokriti med prvim delom cvrtja, narastejo.

Čas cvrtja:
  1. Na eni strani 3 minute v pokriti posodi
  2. Obrnemo in še 3 minuti v odprti posodi
Olje vzdržujte na primerni temperaturi, da se vam krofi ne zažgejo.

Ko so primerno ohlajeni jih napolnimo z želeno marmelado in posujemo s sladkorjem. Jaz jih polnim kar s testomatom.




Pa dober tek!



Moka = 0,50
Olje = 1,86 potrebujemo ga liter odvisno od velikosti posode, krofi morajo prosto plavati
Marmelada = 1,20 (marelična dobi se jo poceni)
Sojino mleko = 0,34
Kvas, kurkuma, sladkor, rum, pomaranča, limona = 1,20
Ocena =  5 Eur

Komentarji

  1. v receptu manjka kdaj damo marmelado? Al sem spregledala :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Piše:)
      Ko so primerno ohlajeni jih napolnimo z želeno marmelado in posujemo s sladkorjem.

      Jaz napolnim s testomatom .)

      Izbriši
  2. waw...supe zgledajo.......in vi ste res lepo razložila postopek...enostavno in jedrnato! BRAVO. Probam za sigurno...hvala lepa.

    OdgovoriIzbriši
  3. Meni so krasno uspeli, edino moke se morala dati malenkost več.

    OdgovoriIzbriši
  4. Meni so krasno uspeli, edino moke se morala dati malenkost več.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Me res veseli :) Je pa res, bolj, ko verjameš vase, bolje je <3 SUPER!

      Izbriši

Objavite komentar

Vesela bom vseh predlogov in novih idej.