Kruh iz polnovredne moke


Najlepša so jutra, ko po stanovanju zadiši po sveže pečenem kruhu.

Za peko, že dan prej pripravim kvasovo emulzijo.
Kvas, 1 dcl vode in žlica soli (to je sol kolikor bi solili testo), žlica moke, postavim v hladilnik do naslednjega dne.

S to emulzijo je meni kruh veliko boljši. Izgubi se močni okus po kvasu in tudi vzhaja veliko lepše.

Sestavine:
  • 40 g svežega kvasa
  • 1 žlica soli
  • 6 dl mlačne vode
  • 1 kg polnozrnate moke
  • 2 žlici olivnega olja

V malce manj kot kilogram moke vlijemo emulzijo in dodamo ostanek vode, ki naj bo kar precej topla, sem dodamo še olivno olje, ali pa ga že predčasno zmešamo z emulzijo. 

Vmesimo testo, ga damo počivati. 



Čez pol ure ga še enkrat pregnetemo in ga ponovno vzhajamo cc 15 minut. 

Kruh pečemo na 180°C 50-55 minut. Uporabljam peki papir.




Dober tek!

Za moko odštejem 3.60 Eura/5 kilogramov, kupujem jo v mlinu in je super.

Komentarji