Toskanska solata s kruhom



To je krasna priloga k ostali hrani ali kot samostojna jed. 

Za pripravo potrebujemo:
  • 200 g stare francoske štruce
  • 600 g zrelih paradižnikov – super je če imate možnost uporabiti več vrst paradižnikov, češnjevec zelo paše v to solato
  • morska sol
  • sveže mlet črni poper
  • 1 pest kaper
  • 1 manjša rdeča čebula, tanko narezana
  • balzamični kis
  • olivno olje
  • kar zajeten šopek sveže bazilike
  • rožmarin


Solata je pripravljena zelo hitro. Jaz si jo poleti pripravljam za kosilo ali večerjo.
Redko uporabljam bel kruh, vendar tu resnično paše najbolj tak.

Narezane paradižnike, čebulo in kapre damo v večjo posodo za solato. Večjo zato, da lahko dobro premešamo, ko bomo dodajali ostale sestavine. 

Solato prelijemo z balzamičnim kisom, olivnim olje, solimo in popramo. Za tiste bolj »pogumne« lahko dodamo tudi malce pekoče paprike. 

Solato zalijemo z 1 dcl vode.

Nato v ponvi segrejemo olivno olje, kar precej, npr 7-8 žlic, dodamo rožmarin in narezan kruh. Ob stalnem mešanju pražimo toliko časa, da kruh dobi lepo skorjico, lahko pa ga popečemo in izsušimo tudi v pečici.

Še topel kruh stresemo v posodo s solato in dobro premešamo in dodamo večjo količino listov bazilike. 

Prprava takšne solate dovoli veliko mero domišljije in jo lahko vedno pripravimo malce drugače.

Solata je pripravljena.

Dober tek!

Komentarji