Pizza s shitake gobami, črnimi olivami in kaprami




Ta pizza je zelo močnega okusa, ki ustreza letnemu času. Najbolj jo bogatijo shitake gobe, katerih učinke poznajo že zelo dolgo.

Šitake (Lentinula edodes) veljajo za kraljico med gobami in so ena izmed najpogosteje gojenih gob na svetu. Njihove blagodejne učinke cenijo že od 14. stoletja, takrat je bilo zapisano "ta goba je hrana za ohranitev zdravja." Z uživanjem šitak lahko nadomestimo dnevno pomanjkanje beljakovin, vitaminov, mineralnih snovi in esencialnih elementov. (Vir: Planet zdraja)
Za testo:
  • 200g polnovredne moke
  • polovico kvasa (20g)
  • 150 ml vode
  • 5 žlic olivnega olja
  • ščep soli, rožmarin
Nadev:
  • 100g Violife sira za pizzo
  • 10 črnih oliv
  • 50 g shitake gob, ki jih narežemo
  • malce tanko narezanega pora
  • paradižnikova omaka
  • origano
  • ščep soli
  • pest kaper
Moko damo v posodo, naredimo luknjico in dodamo vodo, olje, sol, rožmarin ter kvas. Z mešalnikom vmesimo zelo voljno in gladko testo, bolje da je mehkejše kot pretrdo. Nato ga dokončno vmesimo z rokami. Testo dodobra pomažemo z olivnim oljem, pokrijemo s folijo in damo v hladilnik. Jaz sem ga pripravljala že tudi dan pred peko.

Pustimo testo vsaj 3 ure. Lahko pa tudi veliko dlje. Najbolje je, da testo pripravite zjutraj ali pa večer pred peko.


Ko je testo lepo spočito in 3x večje kot prej, ga prerežemo na pol. Malce se vleče vendar nič ne de, bolj je voljno testo bolj bo dobra pizza :)
Najprej pripravimo shitake gobe, ki jih rahlo popražimo na olivnem olju s porom.

Testo "zvaljamo" (jaz ga pripravim na pomaščenem peki papirju) in sestavimo pizzo.


Najprej paradižnikovo omako, ki jo predhodno po želji solim, origano, Violife sir, olive, gobe s porom in kapre. Na koncu pokapamo z olivnim oljem.

Pizzo pečemo v že predhodno ogreti pečici na 200°C cc  10 min.

Dober tek!

Komentarji