Vegan musaka s shitake gobami


Za 4 osebe (pekač 35x20):

  • 6 večjih krompirjev
  • 100g - sojini koščki (ki ga predhodno namočimo v vroči vodi)
  • 200g shitake gobe
  • čebula
  • por
  • olivno olje, česen, sol, poper, peteršilj
  • mleta sladka mamrika – 1 žlička
  • redek bešamel (1dcl sojinega mleka 2 žlički polnozrnate moke, kurkuma)
  • malce vegan sira
Na olivnem olju prepražimo čebulo, dodamo še por in česen. Ko vse lepo postekleni dodamo na koščke narezane shitake gobe.  Čez 5 minut dodamo še sojine koščke (ki smo jih prej namočili v vroči vodi in začimbah, odcedili), mleto sladko papriko in poper. Pražimo nekje 5 minut in nato zalijemo s 3 dcl vode. Malce pokuhamo.


Krompirje olupimo in narežemo na tanke kolobarje. Le te razporedimo po pekaču, ki smo ga predhodno namazali z olivnim oljem. Na prvo plast krompirja damo polovico omake, ponovno krompir, omako in na vrhu še preostali krompir, toliko, da je lepo prekrito.


Vse skupaj prelijemo z redkim bešamelom.


Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180˙C približno 45 minut. Jaz sem malce pred koncem peke po vrhu naribala malo Violife sira (ker sem ga pač imela).

Če se bojite, da bi se vam povrhu preveč zapekel krompir, lahko prve pol ure pekač pokrijete s peki papirjem in nato ostale pol ure pečete odkrito. 

Ko je pečeno pustimo počivati cc 10-15 min, da se sestavine lepo povežejo.

Poleg se prileže skleda sveže solate..

Dober tek!

Komentarji