Veganski čufti v paradižnikovi omaki


 
Za kroglice sem uporabila (4 – 6 oseb)
  • 200g (skupaj)  - kuhan polnovredni riž, ječmen in piro.
  • Sojin granulat, ki ga predhodno prelijem z vročo vodo in malo posolim.
  • Naribano korenje (to sestavine lepo poveže, saj je polno pektina).
  • 4 šalotke.
  • Pest ovsenih kosmičev.
  • Žlica žlahtnega kvasa (po želji)
  • Peteršilj, česen, šetraj, drobnjak, bazilika.
  • Žlico sladke paprike v prahu.
  • 1 žlica brezglutenske moke (pogruntavščina, ki najbolje veže in vse skupaj drži)
  • Oljčno olje.
  • 6 večjih paradižnikov, ki sem jih spasirala.
  • Žlička rjavega sladkorja.
Najprej na vročem olju prepražimo 2 šalotki in jim dodamo precejen sojin granulat, primešamo sladko papriko in pražimo 5 minut. Ko dobi rjavkasto barvo dodamo česen, sol, poper, peteršilj, drobnjak in šetraj ter na koncu vmešamo skuhane žitarice in naribano korenje. In po želji žlahtni kvas, ter dobro premešamo.

Zalijemo z malo vode, toliko, da postane masa rahla.
Odstavimo s štedilnika ter primešamo ovsene kosmiče, da dobimo gosto zmes. Pustimo »počivati« vsaj pol ure. Če je zmes preredka, dodamo še nekaj kosmičev in še malo počakamo.

Nato se lotimo izdelave kroglic. Naredimo kroglice s premerom cc 2 cm, ki jih povaljamo v drobtinah, da se lepše sprimejo.
Popečemo jih v oljčnem olju, da dobijo lepo barvo in postanejo hrustljave.
V vmesnem času na oljčnem olju prepražimo šalotko, ko postekleni dodamo pasirane paradižnike, žličko rjavega sladkorja, sol poper, malce česna in vkuhamo paradižnikovo omako. Pustimo da vre nekje 10 minut in nato dodamo opečene kroglice.

Postrežemo s špageti ali krompirjem. Potresemo s svežo baziliko in peteršiljem.
Poleg se prileže velika skleda solate.

Na podoben način pripravim polnjene paprike., vendar vedno improviziram, glede na razpoložljive sestavine.

Dober tek!

Komentarji