Kruhovi cmoki in sojin golaž


Nikoli si nisem mislila, da bom kot vegan jedla tako preproste jedi. In to kosilo je bilo prav dobro, preprosto. 


Golaž skuham za večkrat in ga zamrznem, prav tako sem zamrznila cmoke.

Za cc 12 kruhovih cmokov (za 6 oseb):
  • 500g starejšega belega ali črnega kruha (natrgan)
  • 2 dcl sojinega navadnega jogurta
  • 1 žlica repičnega olja ali katero koli drugo olje
  • 3 nasekljane šalotke
  • drobno narezan strok česna, peteršilj, drobnjak, majaron
  • ščep kurkume
  • 2 žlici koruznega škroba
  • voda po potrebi
Vse sestavine med seboj dobro vmešamo, če je masa pregosta, dodamo malo vode. Pustimo počivati dobro uro in nato oblikujemo cmoke (premer 3-4 cm), ki jih skuhamo v vrelem kropu. Kuhani so zelo hitro, v nekje 5-7 minutah.


Za golaž potrebujemo (za cc 6 oseb):
  • 500g čebule
  • 200g sojinih koščkov (suhih)
  • 50g rdeče ali zelene leče
  • 2 žlici suhe paprike
  • 1 žlica paradižnikovega pireja ali žlička koncentrata
  • strok česna, sol, poper, mleta kumina, majaron, lovor
  • 6 žlic olivnega olja
  • 1,5 litra vode, lahko tudi več odvisno od želene gostote
Čebulo sesekljamo na drobno in jo prepražimo na olju, rahlo osolimo, dodamo pol decilitra vode, pokrijemo in dušimo na blagem ognju dobre pol ure, da se čebula popolnoma razpusti.  
 
Nato dodamo rdečo papriko, česen, majaron, lovor, mleto kumino, poper, paradižnik, rdečo lečo  in sojine koščke (ki smo jih prej za kakšno uro namočili v vroči začinjeni vodi in dodobra odcedili, oželi), zalijemo z dobrim litrom in pol vode. Kuhamo še nekje eno uro, da se nam golaž nagosti z lečo in čebulo. Če vam je golaž pregost dodajte še malo vode.

Dober tek!

Komentarji

  1. Zdravo, najprej se opravičujem za pozen odgovor.
    Lečo dodajam samo namočeno, nekuhano, ko govorimo o rjavi leči.
    Sem pa sedaj našla mnogo boljši sistem, rdeča leča, ki jo dodam takrat ko dodam vodo in se popolna razkuha, o njej potem ni ne duha ne sluha.

    Hvala za razumevanje...
    Vse dobro želim - Minci

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Vesela bom vseh predlogov in novih idej.