Polnjena paprika - poletna klasika

 


Shrani poletje za zimo :)

Navadno si za eno ali dve porciji tudi zamrznem, tako da si pozimi ustvarim malce »poletja na krožniku«.

Za 4 večje polnjene paprike ali 6 manjših potrebujemo:

Za nadev


  • 100g sojinih koščkov 👍 – te lahko nadomestite s katero drugo sestavino, leča 👍, pšenični drobljenec 👍, polnina sem jo še s krompirjem, kruhovo filo... kar vam najbolj ustreza
  • 50 g kuhanega polnovrednega riža
  • 100g kuhane pire
  • 50g ovsenih kosmičev / ali zajetna žlica koruznega škroba 👍
  • 1 drobno naribano korenje - ni nujno
  • 5 žlic olivnega olja
  • 1 čebula, peteršilj, česen, drobnjak


Za omako


  • 1 kg zrelih paradižnikov, pasirani– lahko uporabite tudi tiste iz pločevinke ali paradižnikovo omako
  • 1 čebula
  • 2 dcl vode – po potrebi
  • pol žličke rjavega sladkorja
  • nekaj lističev bazilike, majaron
  • česen, sol, poper
  • 5 žlic olivnega olja
  • lovorov list
  • pol žličke sladke mlete paprike


PRIPRAVA

Omaka:
Na oljčnem olju popražite sesekljano čebulo, dodajte pelate in paradižnik, ki ste ga pred tem "zmiksali" v mešalniku. Dodajte sladkor, sol, poper, rdečo papriko in lovorov list. Na hitro omako zavrite in jo odstavite s štedilnika. Po potrebi omako razredčite z nekaj vode.

Nadev:
Sojine koščke (in ovsene kosmiče), prelijte z vročo vodo in pustite stati, da se ohladijo in dodobra napojijo. Nato jih odcedite. V ponvi prepražite čebulo, dodajte odcejene sojine koščke, ovsene kosmiče, kuhan riž, kuhano piro, naribano korenje, peteršilj, česen. (če ne dodate ovsenih kosmičev r rahlo ohlajeno filo dodate žlico koruznega škroba).

Solite po okusi, malce poprajte in pražite toliko časa, da se korenje rahlo razpusti. Maso ohladite.

Korenje vsebuje tudi veliko količino pektina in nadev lepo poveže.

Dobro očistite in operite paprike in prihranite pokrove. 

Očiščene paprike napolnite z maso in jih pokrijte s pokrovčki. Da bodo paprike in pokrovčki ostali tam kjer morajo, jih lahko pritrdite z zobotrebci.

Položite paprike v pripravljeno paradižnikovo omako.

Bodite pozorni, da bodo paprike prekrite z omako. 

Meni so najboljše, ko so "kuhane"/pečene v pečici in sicer jih postavite v pečico na 180°C za eno uro. Prve pol ure pokrito potem pa pol ure odkrito.

Iz pečice so meni veliko boljše. Predvsem dobro se pripravijo v lončeni posodi s pokrovom.


Kot priloga, se najbolj prileže pire krompir, ki ga navadno pripravim s sojinim jogurtom in kančkom margarine ali kokosove maščobe. 

Če ostane kaj mase jo dodelam in pripravim čufte. V skrinji lepo počakajo in razveselijo v zimskih dneh.

Vse dobro vam želim - Minci

Komentarji