Rižev narastek s hrustljavo skorjico





(Dodelan recept ...)
Potrebujemo:
  • 2 Skodelici polnovrednega riža (seveda lahko tudi bel riž)
  • 1 liter do 1,5 litra mandljevega mleka / ovseno mleko *
  • 150 g indijskih oreščkov (akažu)
  • 1 jabolko
  • Pest rozin, ki jih predhodno namočimo v rum / ali suhe brusnice
  • Sok pol limone / ali sok mandarine
  • 1 žlica trsnega sladkorja ali javorjev sirup
  • Ščep soli, cimet, kurkuma, vanilja (lahko tudi vaniljev sladkor)
  • 2 žlički vinskega kamna 
  • Koruzni škrob 1-2 žlički *
  • Olje oljčne ogrščice
Narastek s super hrustljavo skorjico.

Riž skuhamo v enem litru rastlinskega mleka s ščepcem soli, tokrat mandljevo.
Ko je kuhano dodamo naribano jabolko (s polovico limoninega soka), v rum namočene rozine in seveda želene začimbe (cimet, vanilja, kurkuma) ter sladkor. Lahko dodamo tudi žličko vinskega kamna, da je narastek še bolj rahel. Po želji. 
______________
*Dodamo še nekaj mleka, da je riž bolj tekoč in nato vanj vmešamo koruzni škrob, ki bo ob družbi vinskega kamna in temperaturi, narastek naredil izjemno rahel, vmesni del narastka, bo postal rahlo pudingast.
______________


Za skorjico pa naslednje. Toplo zmes riža s sadjem vlijemo v pekač. Pred tem pripravimo akažu kremo, ki ji dodamo žličko vinskega kamna . Akažu kremo stresemo po vrhu še mlačne riževe zmesi in z vilico narahlo vmešamo po zgornjo plast riževe zmesi.

Pečemo v pečici na 180°C cca 35 - 40 minut.

Akažu kremo poskrbi, da je skorjica, kot se šika.
Dober tek!

Komentarji

Objavite komentar

Vesela bom vseh predlogov in novih idej.