Pripravljen z #LaVida dimljenim tofujem podjetja #Organa
Čisto osnovna domača jed na žlico, ki se jo da zelo dobro poSloVeganiti :)
Ričet vedno kuham v večjih količinah, da je še za dan ali dva v hladilniku, občasno pa ga tudi zamrznem.
Sestavine:
- 200 g suhega ješprenja
- 200 g suhega rjavega fižola
- 3 korenji, narezani na kocke
- por
- 5 srednje velikih krompirjev
- 100 g dimljenega tofuja,
narezanega na manjše koščke
- srednje velika koleraba, ki jo
narežemo na koščke
- polovica manjše gomoljne zelene
- peteršilj s korenino in proti
koncu še nekaj nasekljanega peteršilja
- lovorov list, poprova zrna, sol,
česen
- olivno olje
__________________________________
Lahko kuhamo
po navadnem postopku, ki je opisan spodaj ali pa malce poenostavimo.
FIŽOL:
Lahko uporabite fižol iz konzerve se tudi super obnese, prihrani pa kakšne 30 minut kuhanja.
LONEC NA PRITIK:
Ričet sem kuhala že tudi v loncu na pritisk, tam se
zadeva skuha mnogo hitreje. Vsaj prvi del. Torej ješprenj in fižol zalijemo z
vodo, ko zavre in začne lonec živižgati, ogenj zmanjšamo in pustimo vreti 20
min, nato ugasnemo in počakamo, še 30 minut. Ostalo nadaljujemo po navadnem postopku.
__________________________________
NAVADNI
POSTOPEK
Ješprenj in fižol namočimo v vodi že dan prej. Najprej
oboje dodobra speremo pod mlačno vodo ter nato namočimo. Pustimo čez noč v
hladilniku. Preden ju damo kuhat, vodo odlijemo in ponovno operemo pod tekočo
vodo.
Ješprenj in fižol predenemo v večjo posodo in zalijemo
z vodo (vode mora biti enkrat več kot zrn). Ko zavre, dalje kuhamo na manjšem
ognju in pokriti posodi.
V vmesnem času pripravimo ostale sestavine.
Očistimo in narežemo korenje, pripravimo zeleno,
kolerabo in korenino peteršilja. Vse to dodamo, ko smo ješprenj s fižolom vreli
nekje 30 minut. Dodamo še poper v zrnju in lovor.
Nato na olivnem olju popražimo na kolobarje narezan
por in ko postekleni mu dodamo dimljen tofu. Ko se na tofuju pojavi lepa
skorjica vse dodamo v posodo z ješprenjem.
Ješprenj se kuha nekje 1,5 ure, torej dodamo krompir
narezan na koščke nekje po 1 uri kuhanja.
Proti koncu, ko je vse že kuhano dodamo še nasekljan
peteršilj in česen.
Solimo, popramo, lahko dodamo tudi kakšno zelenjavno
jušno osnovo, čeprav ni potrebe saj so okusi že tako ali tako močni.
Dober tek!
Dober tek!
Komentarji
Objavite komentar
Vesela bom vseh predlogov in novih idej.