Ti perkeljci so zelo puhati in ravno prav sladki.
Vedno dodam piment, ker mi naredi prav poseben okus. Seveda pri teh začimbah je potrebno biti malce previden, ker jih je lahko hitro preveč. Torej se je dobro držati navodila "mali ščepec".
Za 6-7 parkeljcev velikosti 25-30 cm potrebujemo:
- 2 vrečki suhega kvasa
- 2 dcl mastnega kokosovega mleka
- 2 dcl rastlinskega mleka (riževo, sojino, …)
- 100g sladkorja, rjavi trsni sladkor (zmlet v kavnem mlinčku)
- 80 dag moke
- pol žličke soli
- 5 žlic olja
- žlica ruma
- postrgano seme enega stroka vanilje ali vanilin sladkor
- sok polovico pomaranče
- Ščep kurkume za barvo
- Opcijsko: muškatni orešček, piment, klinčki v prahu, vsakega mali ščepec
Okrasitev:
- rozine za oči
- Primerno količino jezikov iz rdečega papirja
Suhe sestavine vmešamo skupaj. Moka, sol, kurkuma, sladkor in začimbe.
Posebej vmešamo kokosovo mleko (pločevinka naj čez noč stoji na sobni
temperaturi), rastlinsko mleko, rum, olje, sok polovico pomaranče.
Premešamo, da se sestavine lepo porazdelijo.
Testo naj na toplem vzhaja nekje 45 minut.
Ko je testo lepo vzhajano, ga predenemo na pomokano podlago.
Sedaj je čas, da se odločite ali boste pekli manjše ali večje parkeljce. Od
tega bo odvisno število delov. Za enega perkeljca potrebujemo dva dela. Prav
tako je do tega odvisen čas pečenja.
Vsakemu kosu testa poiščemo drug približno enako velik konec in
nato vsakega razvaljamo v svaljek, ki je na enem koncu zašiljen, to bodo
rogovi. Svaljka položimo skupaj in ju ovijemo enega okoli drugega. Tako dobimo
prakeljca, z rogovi in nogami. Gornja zašiljena konca sta rogova, spodnja pa nogi.
Pečemo jih tako, da imajo dovolj prostora po 3 do 4 naenkrat.
Preden jih damo v pečico naj še malce vzhajajo, nekje 20-30
minut. Dodamo jim še rozine za oči in pa jezik, ki ga vtaknemo v testo.
Medtem ogrejemo pečico na 180 stopinj.
V vmesnem času, na blagem ognju raztopimo kokosovo olje, s tem
premažemo parklje preden jih damo v pečico.
Pečemo 30 minut.
Parkljce po 20 minutah pečenja pokrijemo z alu folijo, da se preveč ne zapečejo,
pred tem pa jih še enkrat pomažemo s kokosovim oljem.
Če delate manjše parkeljce je potrebno temu primerno zmanjšati
čas peke.
Vse dobro vam želim - Minci.
Komentarji
Objavite komentar
Vesela bom vseh predlogov in novih idej.