Bistra juha z gresovimi knedli



JUHA
  • 1 por
  • 1 čebula - zapečena
  • 1 koleraba
  • pol gomolja zelene
  • peteršiljeva korenina z nekaj zelenja
  • po želji zelenjavna kocka
  • 2 žlici olivnega olja (seveda lahko uporabimo katero koli olje)
  • sol
  • narezan svež peteršilj
KNEDLI
  • olivno olje
  • 2 žlici lanenih semen
  • 2 dcl vode
  • mala žlička koruznega škroba
  • 2 žlici olivnega olja
  • sol
  • 4 - 5 žlic zdroba

Vse sestavine očistimo in damo v večji lonec. Zalijemo s cc 3 litri vode, solimo in pokrito kuhamo na blagem ognju eno uro.

V vmesnem času namočimo 2 žlici lanenih semen (lahko tudi indijski trpotec ali chia semena). Pustimo, da se ustvari vezivo. Odcedimo s pomočjo cedila in žlice, ker je potrebno v cedilu malce mešati, da izločimo vezivo.

V vezivo nato dodamo ščep soli, kurkume, olje, koruzni škrob in zdrob. Uporabljam pirin zdrob, ki je zelo drobno mlet.

Pripravimo voljno zmes, ki naj počiva 5 minut. Če je zmes pregosta dodamo malce vode. Če je preredko pa malce zdroba. Nato z dvema žlicama oblikujemo žličnike in jih zakuhamo v bistri juhi.

Juho postrežemo s svežim peteršiljem.

Zelenjavo iz juhe postrežem s praženim krompirjem in solato.

Tako, pravo nedeljsko kosilo :)

Dober tek!

Komentarji