Krompirjevi štruklji z jurčki in porom

 
To jed naših babic, lahko pripravimo z raznimi nadevi, na sladko ali na slano.

* Zelo dobro se ti štruklji obnesejo nadevani z dušenimi jabolki in orehi, samo orehi in oljem ter drobtine, z zmesjo s suhim sadjem in oreščki, ... krasni so spomladi s koprivami.
Neomejeno možnosti, kot je naša domišljija. Gobe, zelenjava. Dobro je biti pozoren le, da se nadev namaže na tanko, največ nekje 0,5 cm debelo.

Ker sem imela v skrinji še kar nekaj jurčkov, sem se odločila za tak nadev.

Za to nostalgično jed, sem uporabila:
(4 osebe)
  • 400 g krompirja
  • 150 g moke, najboljša je ostra bela moka
  • 1 žlica koruznega škroba
  • ščep kurkume
  • 20 g pšeničnega zdroba (ena mala žlička)
  • 50 g kokosove maščobe ali olivno olje
  • 1 por, očiščen in narezan na kolobarje
  • 2 pesti jurčkov
  • polovica pora
  • sol, poper, peteršilj, česen
Zabela:
  • olje
  • drobtine

*za kuhanje štrukljev uporabljam gazo/prtič

In se lotimo :)

Na olju popražimo očiščen in na kolobarje narezan por, solimo in dodamo očiščene in narezane jurčke, toliko da se lepo razpustijo in dobijo lepo skorjico. Odstavimo z ognja in dodamo česen, peteršilj in poper.

Nadev ohladimo.

Krompir skuhamo in pretlačimo, še toplemu dodamo olje ali maščobo  (še enkrat vse skupaj pretlačimo) ter pustimo, da se zmes nekoliko ohladi.
Nato primešamo še moko, kurkumo, pšenični zdrob, koruzni škrob ter zgnetemo v testo.

Testo na pomokani podlagi (še najbolje se za štruklje obnese peki papir) razvaljamo na približno 1 cm debelo (lahko tudi manj) in namažemo z  nadevom.
Pripravimo si prtič ga posujemo z drobtinami in nanj položimo štrukelj.

Štrukelj zavijemo in ob konceh prtič povežemo ter kuhamo v rahlo slanem kropu 20-30 minut.

 
Zraven se krasno prileže skleda motovilca.
 
Dober tek!
 

Komentarji