Indijski trpotec in njegovi učinki na zdravje
Sestavine:
- 500 g črne moke
- 50 g mešanih semen (sončnična, bučna)
- 2 žlici indijskega trpotca
- 6 dcl dcl vode
- 2 žlici olivnega olja
- kocka kvasa
Moko stresemo v
posodo in v sredini naredimo luknjico, vanjo zdrobimo kvas in ga zalijemo s pol
decilitra mlačne vode. Ko se kvas aktivira (prične vzhajati) dodamo indijski
trpotec, sol, olje in 5,5 dcl vode.
Z vilico vmešamo gladko testo. Testo naj bo zelo
rahlo, tako zelo da ga niti ne moremo mesiti z roko. Nato dodamo še semena.
Testo predenemo v
pomaščen model (pekač) in pustimo vzhajati 30 minut.
Pečemo ga v 180°C cc
40 minut.
Dober tek!
S tem receptom je nekaj narobe; kruh sem pekla vec kot uro in je na sredini se vedno popolnoma surov. Mislim, da je dodane prevec vode. Avtorici predlagam, da ponovno preveri kolicino sestavin in postopek. Lp
OdgovoriIzbrišiPrav gotovo je preveč tekočine. Pri običajnem kruhu oz. moki, se porabi na 0,5 kg moke 2 - 3 dcl tekočine. Res je , da indijski trpotec rabi veliko vode, da jo vpije, vendar je na dve žlici semen to veliko preveč. Dve žlici + tri deci vode sta dovolj za pitje, ne pa za dodatek k testu, ki vsebuje že tri dcl vode...
Izbrišilp Srečo
Veste, da sem za tako visoko hidracijo malo te ne 100%. Bom ko bodo hladnejši dnevi ponovno poskusila in javim. Vendar sem tako prpeirčana, kolikor mi spomin da ... ker se ga dejansko vlije. Je pa od tega res res res že dolgo nazaj, obljubim, ko bodo dnevi hladnejši, da spečem ponovno.
OdgovoriIzbrišiHvala vam!
Kruh je sicer super. Pomankljivosti pa veliko. Količina vode prevelika, količine soli ni, sladkorja za kvas tudi ne... Super bi bilo, sploh ko recepte preizkušanjo začetniki da ste natančni! Tisti ki malo bolj obvladamo peko, hitro opazimo napake, drugi žal ne! In gre izdelek lahko v smeti. Škoda.
OdgovoriIzbrišiZdravo Ana se strinjam. Vendar vedno in povsod poudarjam, da pečem z močnimi mokami, ki zahtevajo veliko večjo količino vode. Vsekakor "napačni" zapis ni bil stvar neresnosti ali ne natančnega ravnanja. Se pa stinjam z vami, bom zapis umaknila, da bo bolje, ker žal jaz samo zapišem pripravo. Recepti niso moji. Ta kruh je bil pečen brez soli. Načrtno :) Tak kruh se vliva :)
IzbrišiSe pa popolnoma strinjam z vami.
Lep dan želim in vse dobro. :)
Pozdravljeni Ana. Se strinjam, da so moji zapisi večkrat na palec, vendar vedno poudarim, da pečem z domačimi, močnimi mokami in so potrebne včasih mnogo večje hidracije. Sama pišem le izkušnje zapisov kako nekaj pripravim. Soli pa načrtni ni v kruhu.
IzbrišiNajbolje, da ga umaknem, ker potem ljudje menijo, da so napake, pa ni ta kruh se vlije.
In meni je nastal po tem zapisu tak kot je zgoraj, vendar še enkrat povem, pekla sem ga z močno domačo moko. Hvala vam za vaš zapis in se v popolnosti strinjam z njim, želim vam vse dobro . LP, Jasmina