Rahel kruh z indijskim trpotcem in semeni


Indijski trpotec in njegovi učinki na zdravje


Sestavine:
  • 500 g črne moke
  • 50 g mešanih semen (sončnična, bučna)
  • 2 žlici indijskega trpotca
  • 6 dcl dcl vode
  • 2 žlici olivnega olja
  • kocka kvasa

Moko stresemo v posodo in v sredini naredimo luknjico, vanjo zdrobimo kvas in ga zalijemo s pol decilitra mlačne vode. Ko se kvas aktivira (prične vzhajati) dodamo indijski trpotec, sol, olje in 5,5 dcl vode.
 
Z vilico vmešamo gladko testo. Testo naj bo zelo rahlo, tako zelo da ga niti ne moremo mesiti z roko. Nato dodamo še semena.

Testo predenemo v pomaščen model (pekač) in pustimo vzhajati 30 minut.

Pečemo ga v 180°C cc 40 minut.
 
Dober tek!

Komentarji

  1. S tem receptom je nekaj narobe; kruh sem pekla vec kot uro in je na sredini se vedno popolnoma surov. Mislim, da je dodane prevec vode. Avtorici predlagam, da ponovno preveri kolicino sestavin in postopek. Lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prav gotovo je preveč tekočine. Pri običajnem kruhu oz. moki, se porabi na 0,5 kg moke 2 - 3 dcl tekočine. Res je , da indijski trpotec rabi veliko vode, da jo vpije, vendar je na dve žlici semen to veliko preveč. Dve žlici + tri deci vode sta dovolj za pitje, ne pa za dodatek k testu, ki vsebuje že tri dcl vode...
      lp Srečo

      Izbriši
  2. Veste, da sem za tako visoko hidracijo malo te ne 100%. Bom ko bodo hladnejši dnevi ponovno poskusila in javim. Vendar sem tako prpeirčana, kolikor mi spomin da ... ker se ga dejansko vlije. Je pa od tega res res res že dolgo nazaj, obljubim, ko bodo dnevi hladnejši, da spečem ponovno.
    Hvala vam!

    OdgovoriIzbriši
  3. Kruh je sicer super. Pomankljivosti pa veliko. Količina vode prevelika, količine soli ni, sladkorja za kvas tudi ne... Super bi bilo, sploh ko recepte preizkušanjo začetniki da ste natančni! Tisti ki malo bolj obvladamo peko, hitro opazimo napake, drugi žal ne! In gre izdelek lahko v smeti. Škoda.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zdravo Ana se strinjam. Vendar vedno in povsod poudarjam, da pečem z močnimi mokami, ki zahtevajo veliko večjo količino vode. Vsekakor "napačni" zapis ni bil stvar neresnosti ali ne natančnega ravnanja. Se pa stinjam z vami, bom zapis umaknila, da bo bolje, ker žal jaz samo zapišem pripravo. Recepti niso moji. Ta kruh je bil pečen brez soli. Načrtno :) Tak kruh se vliva :)
      Se pa popolnoma strinjam z vami.
      Lep dan želim in vse dobro. :)

      Izbriši
    2. Pozdravljeni Ana. Se strinjam, da so moji zapisi večkrat na palec, vendar vedno poudarim, da pečem z domačimi, močnimi mokami in so potrebne včasih mnogo večje hidracije. Sama pišem le izkušnje zapisov kako nekaj pripravim. Soli pa načrtni ni v kruhu.
      Najbolje, da ga umaknem, ker potem ljudje menijo, da so napake, pa ni ta kruh se vlije.
      In meni je nastal po tem zapisu tak kot je zgoraj, vendar še enkrat povem, pekla sem ga z močno domačo moko. Hvala vam za vaš zapis in se v popolnosti strinjam z njim, želim vam vse dobro . LP, Jasmina

      Izbriši

Objavite komentar

Vesela bom vseh predlogov in novih idej.