Idrijski žlinrofi - vegan



Za približno 120 žlikrofov značilne oblike klobuka, uporabimo:

Testo:
  • do 300 g bele moke
  • ščep kurkume
  • olje 
  • voda in ali sojino mleko

Nadev:
  • do 500 g krompirja 
  • do 50 g kokosovega olja
  • 50 g rdeče čebule 
  • 2 žlici zdroba (uporabila sem pirin zdrob)
  • drobnjak 
  • peteršilj
  • črni poper 
  • sol 
  • majaron

____________________________________

Namig za testo...
  • 300g moke
  • 4 žlice olivnega olja
  • 05 dcl vode in 0,5 dcl sojinega mleka
  • ščep soli
  • ščep kurkume za rumeno barvo
Vgnetemo voljno in vendar kompaktno testo in ga pustimo počivati vsaj uro, še bolje dve. Testo naj bo mehkejše, kot ga pripravimo za rezance. Nato ga pregnetemo tudi z strojčkom za izdelovanje rezancev na najdebelejšem valjarčku.

____________________________________


Iz moke, olja in vode (ter ščep kurkume)  zamesimo testo, ki naj bo mehkejše kot za rezance. Testo gnetemo tako dolgo, da postane prožno, elastično in se ne prijemlje rok in deske. Če ga prerežemo, mora biti gosto in brez luknjic.

Nato oblikujemo hlebček, ki ga po površini premažemo z oljem, pokrijemo, da se ne izsuši in pustimo v hladilniku počivati vsaj 1 uro.

Kroglice za nadev

Nadev za žlikrofe pripravimo iz kuhanega krompirja (v oblicah kuhan krompir - olupljen), ki ga še toplega pretlačimo. Toplemu krompirju dodamo na maščobi prepraženo rdečo čebulo, nato primešamo še začimbe in dišavnice (majaron, drobnjak, črni poper, sol). Dodamo dve žlici zdroba. Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo voljno zmes..

Nadev ne sme biti ne drobljiv ne premehak, zato mu po potrebi dodamo maščobo. Iz nadeva oblikujemo enakomerne, za lešnik velike kroglice (premer 1 – 1,5 cm).

Izdelava žlikrofov

 

Predhodno pripravljeno in spočito testo na tanko razvaljamo na debelino 1-2 mm. Na razvaljano testo za žlikrofe polagamo na primerni razdalji (en prst) kroglice nadeva. Testo zavihamo in ga med kroglicami stisnemo, da se sprimejo in dobimo nekakšna ušesca.
Zgoraj v vsakega vtisnemo vdolbinico in pri tem pazimo, da testa ne pretrgamo. Tako dobijo žlikrofi značilno obliko klobuka.

Maksimalne mere tipičnega idrijskega žlikrofa: 3 cm v dolžino in 2 cm v višino
(višina je merjena na sredini žlikrofa, na robovih so žlikrofi malo višji).
 
Kuhamo…

Žlikrofe stresemo v vrelo slano vodo, pomešamo. Ko se dvignejo in ponovno zavrejo, so kuhani. Vzamemo jih iz kropa in takoj serviramo.
...........


Idrijske žlikrofe lahko ponudimo kot toplo predjed, prilogo različnim omaka, krasno se podajo k seitanovim zrezkom v gobovi omaki ali kot samostojno jed (zabeljeni z drobtinami). Poleg se prileže skleda sveže solate.
 

Dober tek!

Komentarji