Močna zelenjavna juha s kvinojo in pirinimi rezanci


V teh deževnih dneh še kako paše topel obrok, če pa ga podpremo s kančkom čilija, nas še bolje pogreje. Juha je hitro pripravljena in je v bistvu kosilo, ki se tako rekoč kuha samo.

Najbolje bi se po taki juhi prilegle palačinke, za dodaten in še boljši učinek :P

V tej juhi sem uporabila poljubne količine zelenjave, je narejena selo "na palec!:
  • 1 rdeča čebula
  • polovica pora
  • pest ali dve zamrznjenega graha
  • 2 korenja, ki jih očistimo in narežemo na koščke
  • pest zamrznjene koruze (imam jo še od Ozimnice)
  • zamrznjen stročji fižol
  • 1 krompir
  • dve pesti kvinoje, ki jo predhodno dobro speremo pod tekočo vodo
  • dve polni pesti domačega brstičnega ohrovta
  • pest pirinih nudeljcev (kupim jih v trgovini Hofer)
  • nekaj očiščene cvetače
  • 1 suh čili, ki ga narežemo
  • 1/4 gomolja zelene, ki ga očistimo in narežemo na koščke
  • sol, poper, majaron, lovorjev list, česen, poper in peteršilj
  • olje
____________________________
* Super se obnese tudi zamrznjena zelenjava za mineštre
____________________________

Na olju posteklenimo očiščeno na kocke narezano čebulo, dodamo očiščen in na kolobarje narezan por, ter dušimo nekje 5 minut. Nato dodamo večji del zelenjave (razen brstični ohrovt in cvetačo), zalijemo z vodo, dodamo še oprano kvinojo, lovorov list, majaron in kuhamo dobrih 20 minut. Vsake toliko pomešamo. Če je vode premalo, jo dodajte. Gostost juhe določite sami. Kadar je pri nas kot glavna jed, pripravim precej gosto.

Po dvajsetih minutah kuhanja solimo, popramo in dodamo paradižnikov pire. Uporabila sem domač pasiran paradižnik, ki ga imam še v skrinji. Zavremo in dodamo očiščen brstični ohrovt in cvetačo, nasekljan česen in peteršilj, ter nasekljan čili.

Pokuhamo še 5 minut in juha je gotova.

Dober tek!





Komentarji