Pirine polnovredne palačinke in vegan regratov med


 

 
Palačinke, ki vedno uspejo zelo tanke in rahle.

Moko, konopljino olje, oves  ... kupujem pri MIR Grűnt, saj imajo ekološko pridelavo in so miroljubna kmetija.


Uporabim:

  • 2 dl pirine polnozrnate moke - MIR grünt
  • 2 dl ovsenega mleka (doma pripravljeno, namig za pripravo je spodaj)
  • 1 dl radenske
  • ščepec soli
  • žlička konopljinega olja - MIR grünt
  • pol žličke vinskega kamna – trgovina Bajka
  • 1 vanilijev sladkor
  • kokosovo maslo - Vegalife
 

Vse zgoraj naštete sestavine (razen kokosovega masla) damo v posodo.

Vmešamo gladko maso in jo pustimo počivati dobre pol ure.

Nato dodobra segrejemo ponev, stopimo pol žličke kokosovega olja.

Palačinke pečemo iz pol zajemalke, da so lepe tanke.
 

Dober tek!

_____________________________________________
Kako pripravimo ovseno mleko?

Preprosto!

Najbolje si je omisliti ekološko pridelan oves.

Čez noč namočimo skodelico ovsa v 1 litru vode. Naslednji dan vodo odlijemo, oves dodobra speremo in ponovno zalijemo z 1 litrom vode. Pristavimo na ogenj ter kuhamo 30 minut. Dodamo še mali ščep soli in sladkor ali dateljne po želji (da ješe malce bolj sladko).

Nato dodobra zmeljemo in precedimo čez gazo.

Takšno mleko je kremasto in polnega okusa. V hladilniku lahko počaka tudi teden dni.
 
Kako pripravimo regratov med?
 
Seveda se priprave lotimo v času regratovih cvetov, torej jeto del ozimnice. Med zdrži skozi celo zimo.

 
Sestavine:
  • 500 g regratovih cvetov
  • 3 kg rjavega sladkorja
  • 3 limone

Regratov med lahko uporabljate kot namaz na kruhu, v čaju, iz njega lahko pripravite tudi osvežilen napitek, tako da ga zredčite z vodo.

Potrebno ga je hraniti v temnem in hladnem.

Okus regratovega medu se skoraj ne razlikuje od travniškega medu, le da pri tem receptu delo čebel opravite vi.

Med uporabite kot namaz ali kot sladilo za sladice in peciva.
 
Za pripravo regratovega medu ob toplem sončnem dnevu naberemo regratove cvetove, ki jim potrgamo rumene cvetne liste. Cvetove zavremo v 3 l vode, posodo odstranimo iz štedilnika in zmes najmanj 4 ure pustimo počivati (še bolje pa kar čez noč).

Cvetove odcedimo in jih dobro iztisnemo, tekočino pa ponovno zavremo ter dodamo sladkor in na rezine narezane limone. 

Na nizki temperaturi kuhamo 3-4 ure. Dlje, ko nastali med kuhamo, bolj gost bo, zato lahko gostoto testiramo.

Z žlico na krožnik nakapljamo malo medu in če je ta gost, je gotov, če pa je preveč tekoč, ga še malo kuhamo.

Regratov med napolnimo v kozarce za vlaganje in jih takoj zapremo. 

S pokrovom navzdol jih postavimo na kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladijo.
 

 
 

Komentarji

  1. Oh, izgledajo tako super, verjetno so še boljše!
    Super recept!!!

    x, Katja
    http://stylish-flower.blogspot.si/

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Vesela bom vseh predlogov in novih idej.