Slana povitica (ni potica, ker nimam pravega potičnika) - Veganska "ocvirkovka"




Super so tudi v mini izvedbi, res enaA.




"Ocvirkova potica" jed naših babic, ki so jo postregle kot močan kruh ob zelenjavni juhi, ali pa kot samostojna jed na pogostitvah.

In smo jo poveganili. Z zagotovostjo lahko rečem, da je več kot uspešnica. Saj jo je  preizkusilo več ljudi, med drugim tudi draga prijateljica Jasmina, ki vem, da bi mi brez zadržkov povedala, če bi jed preveč odstopala od originala.


Za testo:
  • 500 g moke
  • 1/2 žličke trsnega sladkorja
  • 3 dcl vode ali rastlinskega mleka
  • Ščep kurkume
  • Kocka kvasa
  • 10 g soli

Za nadev:
·  3 žlice Veganske »zaseke« oz. »ocvirkov« - (ne pozabimo na nekaj suhe mete!) - http://mincikuha.blogspot.si/2016/02/vgeanska-zaseka.html
·   Pest svežega peteršilja
·  3 žlice rastlinske kisle smetane ali jogurta jogurta (ni nujno, po želji)

Premažemo:
· 4 žlice ovsenega mleka v katerem stopimo kokosovo olje (brez okusa)

S sladkorjem, kvasom, moko in vodo pripravimo kvasec. Pustimo, da vzhaja na toplem.

Iz moke in ostalih sestavin vmešamo gladko testo, ki ga pustimo vzgajati dobro uro. Nato testo ponovno pregnetemo, pustimo 15 minut in zvaljamo na 0,5 cm debelo.

Posujemo premažemo z rastlinsko smetano ali jogurtom (po želji) in potrosimo z »ocvirki«.

Nato testo zvijemo in predenemo v pomaščen pekač. Po vrhu ga dodobra prebodemo.

Pustimo vzhajati 30 minut.

Medtem segrejemo pečico na 180 °C.
Povitico pomažemo z raztopino kokosove maščobe in rastlinskega mleka.
 
 

Pečemo 45-60 minut. Odvisno od debeline povitice.

Navadno se poleg prileže skleda solate, v tem letnem času najbolje regrata.


Dober tek!

Komentarji