Krompirjevi kroketi z mladimi koprivami (ali mlado špinačo)


Za krokete  potrebujemo (podobno kot za svaljke/njoke):
  • pol kilograma krompirja
  • 350 g pirine moke
  • 50 g koruznega škroba ali topiokine moke
  • ščepec soli
  • pest svežega čemaža
  • pest kopriv ali mlade špinače
  • žlica kokosove maščobe ali veganska margarina
  • čajna žlička vinskega kamna
PRIPRAVA

Krompir skuhamo cel, v oblicah. Ko je kuhan, ga prelijemo s hladno vodo, da ga lažje olupimo, nato pa stisnemo v »testo«. Če nimamo orodja za stiskanje krompirja, ga lahko tudi naribamo skozi del za ribanje korenja. Stresemo ga v posodo za mešanje.

Čemaž in mlade koprive (ali mlado špinačo) drobno nasekljamo in rahlo popražimo na žlici olivnega olja. Da se dodobra razpusti. Vse dodamo k krompirju ter dobro vmešamo skupaj

Mlačnemu (krompir ne sme biti vroč!!!) krompirju postopoma dodajamo moko in z vlico mešamo toliko časa, da  dobimo enakomerno zmes. Ko smo dodali približno tretjino moke, vmešamo še maščobo, vinski kamen in potresemo s ščepcem soli. Premešamo. Testo mešamo, ne gnetemo.

Nato še naprej dodajamo moko in mešamo. Količina moke je odvisna od vrste krompirja. Pri nekaterih je lahko dovolj že 200 g moke. Zmes mora biti kompaktna, a še zmeraj nekoliko lepljiva.

Ko so sestavine dobro vmešane, testo narežemo na enako velike dele, ter jih posamično predenemo na pomokano površino ter oblikujemo svaljek, ki ga narežemo na cc 5cm dolge svaljke. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vsega testa.

Svaljke damo na peki papir, poškropimo z olivnim oljem in pečeno na 200°C cc 35 minut, lahko pa jih ocvremo na olju.

Postrežemo s praženo zelenjavo, limono in skledo sveže solate.

Dober tek!

Komentarji