Pomladansko razpoložen ščir



Zelo preprosto in hitro pripravljeno kosilo ali bogata večerja, ki bo pomagala telesu, da se dodobra okrepi za delovni teden...


Hranilne vrednosti ščira oz. amaranta?

"Amarant oz. ščir dosega skoraj 100 % na teoretični proteinski lestvici žit. Seme amaranta ima 371 kcal (100 g) in vsebuje več rudnin kot pšenica (kalcija je sedemkrat več, magnezija in železa pa celo trikrat več). Vsebuje 14 % do 16 % visoko kakovostnih beljakovin; 7 % do 9 % maščob, od tega približno polovico maščobnih kislin omega-6; 7 % vlaknin ter med 60 % in 65 % ogljikovih hidratov. Pomembna je vsebnost esencialnih aminokislin, kot sta lizin in metionin, ki sta izredno redki aminokislini v rastlinskem svetu. Vsebuje nekaj vitaminov skupine B, pa tudi A, C in E ter kalcij, železo, magnezij, mangan, fosfor, cink in kalij.

Prav tako so pomembna sestavina fitosteroli, holesterolu podobne sestavine, ki imajo v našem telesu varovalno vlogo. Zato je amarant tudi varovalna hrana pred degenerativnimi boleznimi, saj pomaga ohranjati ožilje prožno in varuje pred rakavimi obolenji. Zanimivo je dejstvo, da naj bi preprečeval tudi zgodnje sivenje las. Protein, ki ga amarant ne vsebuje, pa je gluten, zato ga v zadnjih letih vse pogosteje uporabljajo tudi za izdelke brez glutena, kot so testenine, kaše in pecivo." (Vir: http://www.planet-lepote.com/amarant )


ZA TO HITRO PRIPRAVLJENO JED SEM UPORABILA LE:
  • 1 por
  • 1 korenje
  • 2 pesti amaranta/ščir (opran pod tekočo vodo)
  • 1 rdeča čebula
  • Pest sladke koruze
  • Očiščen brstično ohrovt
  • Nekaj svežega očiščenega čemaža
  • nekaj žlic olja za praženje pora in čebule
Por popražimo na olju, dodamo rdečo čebulo, koruzo, korenje in amarant. Premešamo, zalijemo z 4 dcl voda. Dodobra skuhamo in proti koncu dodamo še očiščen brstični ohrovt.

Čisto proti koncu vmešamo očiščen in nasekljam čemaž.

Postrežemo posuto z mlado špinačo.

Preprosto in hitro kosilo, polno izjemnih sestavin za krasen pričetek tedna.

Dober tek.

Komentarji