Beli fižol z žajbljem in česnom





To jed imenujejo tudi toskanski beli fižol. Jed je zelo bogatega okusa.

 
  • 500 g drobnega belega fižola
  • 4 – 6 žlice ekstra deviškega olivnega olja
  • sol
  • črni poper v zrnu
  • 10 ali več žajbljevih lističev
  • 1 glavica česna

Po želji lahko dodate tudi čili.

Fižol namočimo čez noč. Lahko uporabimo tudi fižol iz pločevinke, vendar je razlika očitna J
Česen razdelimo na stroke, ki jih olupimo.
Namo
čen fižol odcedimo, potem pa ga pristavimo v toliko hladne vode, da ga prekrije za slabe 3 centimetre. Dodamo žajbelj, olupljene stroke česna in žlico olja, zavremo in počasi kuhamo do mehkega, 2 do 3 ure. Na koncu fižol solimo. Če ga kuhamo v loncu na pritisk, pustimo vreti 15 minut, odstavimo z ognja in pustimo, da se počasi ohlaja dobro uro in pol.



Kuhan fi
žol odstavimo in precedimo (ali uporabimo fižol iz pločevinke, ki ga operemo pod tekočo vodo). Na olivnem olju popražimo nekaj vejic žajblja, dodamo zelo na tanke kolobarje narezan česen in še beli fižol. Pražimo 2 minuti.

Odstavimo, dodamo še žlico ali dve ekstra deviškega oljčnega olja in nasekljan svež žajbelj.


Fižol ponudimo kot samostojno jed v spremljavi kuha in lahko solate, najboljši je ohlajen na sobno temperaturo. Hladnega lahko ponudimo kot solato ali pa ga dodamo različnim mešanim solatam, zelo se prileže k rukoli. Lahko ga namažemo na popečene kruhke ali pa dodamo testeninam.

 

Dober tek.

 

Komentarji