![]() |
Foto: Jože Jeras |
![]() |
Foto: Jože Jeras |
Ideja za
sladico je nastala med prijetnim klepetom z mojo drago sestro Tanjo. Ima
izdelan okus.
Jabolčna strjenka:
- 500 g jabolk
- Nekaj kapelic limone, da jabolka ne porjavijo
- 1 dl mandljevega mleka
- 50 g sladkorja v prahu
- 1 vaniljev sladkor
- Pektin po navodilih
PRIPRAVA:
Jabolka olupimo, narežemo na tanke
ploskve, pokapamo z limoninim sokom in jih dodamo v segreto posodo. Dodamo
sladkor. Na blagem ognju ob stalnem mešanju jih kuhamo, da se dodobra zmehčajo.
Posodo odstavimo. Dodamo mandljevo mleko in pretlačimo s paličnim mešalnikom.
Ponovno pristavimo na ogenj in
dodamo pektin. Kuhamo še toliko časa, kot je navedeno v navodilih za uporabo
pektina.
Strjenko prelijemo v posodice in jo
ohladimo. V hladilniku naj stoji vsaj 2 uri.
Mandljeva krema;
- 200 g mandljev
- Voda
- Sladkor v prahu
PRIPRAVA:
Mandlje čez noč namočimo v dvojni
količini vode. Torej jih pripravljamo dan preden bomo sladico postregli.
Naslednji dan vodo odlijemo in mandlje olupimo. Tako namočene mandlje je zelo
lahko lupiti. Lahko postopek pospešite in jih olupite tako, da jih za 10 min potopite v krop.
Olupljene damo v blender, dodamo
0,5 dcl vode in sladkor v prahu (sladkamo po okusu). Zmiksamo v gladko zmes. Če
je zmes pregosta, dodamo e malce vode, da dobimo smetanasto strukturo. Kremo
postavimo v hladilnik za nekje 2 uri. Nato pa jo dodamo na strjenko.
Sladke prestice:
- 1 listnato testo
- Sladkor v prahu
- Cimet (po želji)
Listnato
testo narežemo na 20 cm dolge in 3 cm široke trakove.
Po sredini
trakove pomažemo s sladkano vodo, ki ji po želji lahko dodamo malce cimeta.
Trakove »zapremo« tako, da dobimo 1,5 cm širok in 20 cm dolg trak. Oblikujemo
prestice.
Pečemo jih
15 minut na 200°C oz. toliko časa, da dobijo lepo barvo.
Ko se malce
ohladijo jih posujemo s sladkorjem v prahu, ki mu po želji dodamo malo cimeta.
POSTREŽEMO
Preden
postrežemo jabolčni strjenki dodamo mandljevo kremo. Postrežemo skupaj s
presticama.
Poleg se prileže skodelica
slivovega kompota.
Sladice je dobra tudi, kakšen dan stara.
Komentarji
Objavite komentar
Vesela bom vseh predlogov in novih idej.