Jabolčna strjenka z mandljevo kremo in sladke prestice

Foto: Jože Jeras

Foto: Jože Jeras

Celoten meni je nastal v sodelovanju s švesti Tanjo Vavpetič, ki mi je dala predloge, da je nastala taka pojedina. Mali hvala, RTM!

Ideja za sladico je nastala med prijetnim klepetom z mojo drago sestro Tanjo. Ima izdelan okus.

Jabolčna strjenka:
  • 500 g jabolk
  • Nekaj kapelic limone, da jabolka ne porjavijo
  • 1 dl mandljevega mleka
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 1 vaniljev sladkor
  • Pektin po navodilih

PRIPRAVA:
Jabolka olupimo, narežemo na tanke ploskve, pokapamo z limoninim sokom in jih dodamo v segreto posodo. Dodamo sladkor. Na blagem ognju ob stalnem mešanju jih kuhamo, da se dodobra zmehčajo. Posodo odstavimo. Dodamo mandljevo mleko in pretlačimo s paličnim mešalnikom.
Ponovno pristavimo na ogenj in dodamo pektin. Kuhamo še toliko časa, kot je navedeno v navodilih za uporabo pektina.
Strjenko prelijemo v posodice in jo ohladimo. V hladilniku naj stoji vsaj 2 uri.

Mandljeva krema;
  • 200 g mandljev
  • Voda
  • Sladkor v prahu

PRIPRAVA:
Mandlje čez noč namočimo v dvojni količini vode. Torej jih pripravljamo dan preden bomo sladico postregli. Naslednji dan vodo odlijemo in mandlje olupimo. Tako namočene mandlje je zelo lahko lupiti. Lahko postopek pospešite in jih olupite tako, da jih za 10 min potopite v krop.
Olupljene damo v blender, dodamo 0,5 dcl vode in sladkor v prahu (sladkamo po okusu). Zmiksamo v gladko zmes. Če je zmes pregosta, dodamo e malce vode, da dobimo smetanasto strukturo. Kremo postavimo v hladilnik za nekje 2 uri. Nato pa jo dodamo na strjenko.

Sladke prestice: 
  • 1 listnato testo
  • Sladkor v prahu
  • Cimet (po želji)


Listnato testo narežemo na 20 cm dolge in 3 cm široke trakove.

Po sredini trakove pomažemo s sladkano vodo, ki ji po želji lahko dodamo malce cimeta. Trakove »zapremo« tako, da dobimo 1,5 cm širok in 20 cm dolg trak. Oblikujemo prestice.
Pečemo jih 15 minut na 200°C oz. toliko časa, da dobijo lepo barvo.

Ko se malce ohladijo jih posujemo s sladkorjem v prahu, ki mu po želji dodamo malo cimeta.

POSTREŽEMO

Preden postrežemo jabolčni strjenki dodamo mandljevo kremo. Postrežemo skupaj s presticama.


Poleg se prileže skodelica slivovega kompota.

Sladice je dobra tudi, kakšen dan stara.

Komentarji