Martinov meni - Kostanjeva juha

Foto: Jože Jeras

Celoten meni je nastal v sodelovanju s švesti Tanjo Vavpetič, ki mi je dala predloge, da je nastala taka pojedina. Mali hvala, RTM!


Uporabila sem:
- Na osebo 200 g surovega kostanja, ki ga zarežem in spečem v pekaču v katerega dodam za 1 mm voda. Tako se skuha in rahlo zapeče
- 1 korenje
- 1 rdeča čebula
- Noževa konica rdeče paprike
- Česen
- Sol, beli poper
- Voda ali jušna osnova
- Rastlinski napitek - najbolj paše ovseni

Juho lahko pripravimo iz svežih kostanjev, če želimo postopek pohitriti, lahko kostanje tudi kupimo že kuhane in olupljene. Vendar je okus juhe iz doma pečenih kostanjev mnogo boljši in juha je precej bolj aromatična.


PRIPRAVA:

Kostanj zarežemo in pečemo v pečici na 220º C, dokler ne popoka. V pekač zlijemo malce vode in sicer, le toliko, da je površina pekača prekrita z vodo (1mm). Tako pripravljen kostanj bomo z lahkoto olupili.

Ko je kostanj napoka, ga olupimo in narežemo. Pest narezanega kostanja damo na stran.

V kozici prepražimo rdečo čebulo, le toliko, da postekleni, dodamo očiščeno in na kocke narezano korenje, ter kostanj. Zalijemo z zelenjavno jušno osnovo ali osoljeno vodo. Kuhamo toliko časa, da korenje kuhano.
Juhi dodamo na oljčnem olju zlato rumeno ocvrt česen. Premešamo.
Pri česnu je potrebno biti zelo previden, saj se hitro zažge in zagreni. Zato ga je potrebno ocvreti na nizki temperaturi in takoj ko zarumeni, ga predenemo v juho in ga ne pustimo stati v olju, da bi še nadalje pražil.


Vse skupaj pretlačimo s paličnim mešalnikom. Dodamo še malo ovsenega mleka, da je juha bolj kremasta. Če je potrebno še solimo in popramo.
Na olju ocvremo preostali narezan kostanj in ga dodamo juhi.

Juho postrežemo z makovimi palčkami.


Poleg se prileže skodelica vročega jabolčnega soka.


Pa dober tek.

Komentarji