Martinov meni - Martinova loparnica

Foto: Jože Jeras
Celoten meni je nastal v sodelovanju s švesti Tanjo Vavpetič, ki mi je dala predloge, da je nastala taka pojedina. Mali hvala, RTM!

Loparnica je sicer ime raznih pogač, ki jih pripravljajo na loparju. Zelenjavna loparnica pa je samostojna jed. 

Ker je Martinova sem kot testo namesto palačink ali vlečenega testa uporabila mlince.

Tudi zaseka ni smela manjkati.


UPORABILA SEM:
  • 250 g mlincev (uporabim mlince brez jajc)
  • 300 g rdečega zelja
  • 1 žlica veganske zaseke
  • 200 g rumene buče
  • 1 čebula
  • 200 g kodrolistnega ohrovta
  • 1 por
  • Sol
  • Poper
  • Česen
  • Olje
  • Ovsena smetana (za po vrhu) in po želji nekaj veganskega sira

PRIPRAVA:

Zelje očistimo, operemo narežemo na tanke trakove. Na veganski zaseki in v pokriti posodi, ga prepražimo, da se razpusti.
Bučo očistimo, olupimo in naribamo na tanke trakove. Na olju zarumenimo nasekljano čebulo in dodamo bučo, solimo. Pražimo toliko časa, da se razpusti.
Kodrolistni ohrovt očistimo, narežemo na tanke trakove. Na olju prepražimo por, da postekleni in dodamo ohrovt, solimo. Pražimo toliko časa, da se razpusti.

Ko imamo pripravljene vse tri nadeve pričnemo s sestavljanjem loparnice.

Mlince namočimo v vroči vodi, ki ji dodamo malo olja in solimo.
V pekač, ki smo ga namastili z oljem pričnemo zlagati plasti.
Najprej dodamo mlince, nanje dodamo praženo rdeče zelje. Ponovimo plast mlincev in čeznje porazdelimo praženo bučo. Plast mlincev in pražen kodrolistni ohrovt, ki ga malce prelijemo z ovseno smetano ali z doma pripravljenim bešamelom.
Zadnja plast so mlinci, ki jih prelijemo z ovseno smetano, ki ji po želji dodamo malce veganskega sira.

Loparnico pečemo 40 – 50 minut na 180°C. Ko je pečena, jo pustimo stati še 15 minut preden jo pričnemo rezati.

Postrežemo jo s solato iz rdečega radiča, ki ga zabelimo s karamelizirano rdečo čebulo in okus popestrimo s praženimi bučnimi semeni.


Poleg se prileže kozarec rdečega grozdnega soka.

Komentarji