ChiliConLife


Meni je tole še boljše kot pasulj, včasih jem skupaj z rižem, najboljše pa mi je s koruznim kruhom ali popečeno polento. 

Mi je pa ime primerno... namreč to ni ČiliSin - brez, ker mu prav nič ne manjka. Ravno nasprotno, vsebuje več <3

Za 5 litrov:
  • 2 rdeči čebuli - narezana na koščke
  • 1 rdeča paprika narezana na koščke
  • 1 zelena paprika narezana na koščke
  • 2 korenja narezana na koščke
  • rdeč fižol, tokrat sem uporabila konzerviranega
  • sladka koruza
  • pšenični drobljenec/sojini koščki (kar je komu ljubše) - količino si izberite sami glede na želeno gostoto
  • rdeča paprika v prahu - 3 žlice
  • 1 čž dimljene sladke paprike v prahu
  • čili
  • sol, poper, česen
  • 3 žlice jabolčnega kisa ali vina
  • pri 5 litrih čilija uporabim 20g temne čokolade - Čokolada vsebije lecitin, ki jed tudi zelo lepo zgodti.

Čebulo prepražimo, dodamo pšenični drobljenec* in malce prepražimo (cc 5 minut na blagem ognju). Nato dodamo očiščeno in narezano papriko, papriko v prahu, korenje, solimo, popramo, dodamo fižol, ki smo ga odcedili. Premešamo in zalijemo z vodo.

Količina soli je odvisna ali uporabite sojine dehidrirane koščke ali drobljenec.
Pri drobljencu sol ne bo potrebna, pri dehidriranih sojinih koščkih pa je potrebno soliti, seveda vsak po svojem okusu.

Kuhamo dobre 45 minut še bolje eno uro.
10 minut pred koncem kuhanja dodamo čili, čokolado in česen.
Če čili pregrevate, bo vedno bolj pekoč, zato previdnost v začetni količini ni odveč.

*Če uporabite sojine koščke, jih predhodno namočite v vroči vodi ali zelenjavni jušni osnovi in pustite namočene pol ure. Nato jih dodobra sperite in odcedite.


Polento skuham, za večerjo, jo pojem z mandljevim mlekom :) nekaj pa jo prelijem v pekač, kjer se ohladi. Preden postrežem čili jo narežem in popečem v ponvi na olju.

To je vsa umetnost.

Vse dobro vam želim - Minci

Komentarji